Senaste nyheter
Hem / Katter / Katter / Kattraser / Turkisk van

Turkisk van

Födelsen av turkisk van går bara tillbaka till 1955. Det var två engelska damer som besökte Van-sjön i östra Turkiet. De fick syn på dessa vita angoraliknande katter med kastanjeröd svans och kastanjeröd fläck i pannan. En del av katterna hade också ”Allahs tummatryck”, det vill säga en kastanjeröd fläck på ryggen. De blev förvånade över att katterna var så orädda för vatten och gärna simmade. De beslöt sig då för att ta med ett par katter till England. En Svensk kvinna vid namn Eva Björkman bodde 1950 talet i Ankara. År 1959 när hon flyttade hem till Sverige igen tog hon med sig två stycken turkisk van och på så sätt kom rasen till Sverige.

Utseende
Turkisk van eller turken som den brukar kallas är en medelstor katt med lång kropp som är muskulös och kraftig. Benen här av medellängd och tassarna är runda med tofsar mellan tårna. Svansen är buskig och av medellång. Den har ett triangelformat huvud med rak och medellång nos. Öronen sitter högt på huvudet, har mycket päls och är stora. Pälsen som är semilång saknar underull. Det gör pälsen väldigt silkig och lättskött. Färgen på pälsen är kalkvit utan spår av gult. Den ideala turkiska vanen har bara färgad svans och en fläck i pannan som skiljs av en vit bläs. Extra kroppsfläckar är dock inte diskvalificerande vid bedömning på utställning. Svansen och andra färgfläckar kan vara svagt randiga.

Temperament
Det sägs att turkiska van katter tycker om att bada. Det stämmer inte alltid men de flesta tycker om att leka med vatten. Däremot brukar det inte uppskatta att badas då det är en helt annan sak. De är mycket sällskapliga, livliga, nyfikna och charmiga till sättet. Det pratar gärna och svarar på tilltal. Den turkiska vanen tycker om att vara där familjen är.

Sjukdomar
Turkisk van har inga typiska rassjukdomar.

Källa: Vangoran.se 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet