Senaste nyheter
Hem / Kattsjukdomar / Rävskabb hos katt

Rävskabb hos katt

Rävskabb är en parasitsjukdom (kvalstar/Sarcoptes scabiei) som kan drabba katter. Det smittar vid direktkontakt och vid indirekt kontakt där infekterade djur vistats.

Smittväg

Under senaste åren har man observerat att också katter kan smittas av sarkoptes – kvalstret från räv och hund. Det är vanligast att utekatter drabbas av rävskabb, eftersom att de lättare kommer i kontakt med smittoämnet. Finns det hund i kattens hushåll kan hunden ta med smittan även till innekatten.  En katt kan alltså bli smittad både vid direkt kontakt med ett smittat djur och vid indirekt kontakt. Indirekt kontakt innebär att om katten stryker sig mot ett träd eller annat ställe där en infekterat djur har strukit sig mot tidigare. Parasiten borrar sig in i huden och bildar gångar där de lägger ägg som kläcks

Symtom

Smittan hos katt ger inte nödvändigviss alltid tydliga skabbsymtom, ibland man kan se:

  • Små röda upphöjningar (papeler) i huden
  • Krustor och rodnader
  • Håravfall på öronens kanter, på armbågar utsida bakben och på bröstet är vanligt

Behandling

Provtagning hos veterinären och hudskrapsanalyser kan påvisa spår av rävskabb hos utekatten. Under behandlingen skall katten inte gå ut för att riskera att smitta sina kattkompisar i närområdet.

Man måste ha tålamod med behandlingen som kan vara långvarig och plågsam för katten. Det finns inget läkemedel registrerat och godkänt till katt mot (rävskabb) sarkoptes infektion men exempelvis är substanserna selamektin och moxidektin effektiva.

Det finns inget läkemedel registrerat och godkänt till katt mot rävskabb men moxidektin och Selemektin visade vara effektiva.

Förebygg

Rävskabb är mera förekommande hos katter som får gå ute i närområdet där du bor men ingen generell statistik har hittats just för katter. Rävskabb förekommer också hos tamhunden. Hela beståndet av katter bör behandlas om en hund fått det i hushållet.  Mot rävskabb finns ingen vaccination.

* Denna artikel är faktagranskad av och skriven tillsammans med Raad Askar på Doctrivet Smådjursklinik.
Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet