Senaste nyheter
Hem / Katt / Kattungarnas tolv första veckor

Kattungarnas tolv första veckor

Om förlossningen gått bra ligger det antagligen en eller flera små kattungar i boet och diar kattmamman fridfullt. Mår honan bra är hon trött men mycket stolt över sina små underverk. Nu väntar en otroligt spännande tid med mycket bus men även ett stort ansvar för de små liven som ska växa upp och flytta till nya familjer. Följ med i kattungarnas tolv första veckor.

Dygn.1-2
Alla kattungar föds både döva och blinda men de har ett välutvecklat känsel och luktsinne. Beroende på ras väger de mellan 70-135 gram som nyfödda. Genom lukten letar de sig fram till en av mammans spenar. Oftast behåller kattungen sin favoritspene och fortsätter dia där. Det är viktigt att kattungarna får i sig den första råmjölken som innehåller antikroppar som skyddar mot infektion. Det är bra om kattungarna kommer igång fort med att dia när de fötts för att få upp blodcirkulation och så mamman kan tvätta dom torra. Är det kyligt kan det vara bra med en värmefilt på svag värme under boet. Lägg dock aldrig kattungar direkt på värmefilten så de riskerar att bränna sig. Nyfödda kattungar är inte särskilt aktiva, de äter och sover. Det är bra om kattungarna behåller sin födelsevikt första dagen. Sen ska de öka ca 10-15 gram per dygn. För att stimulera magens funktioner slickar mammakatt de på magen och baken. Därefter äter hon upp avföring och urin. Kattungarna kan redan fräsa om de kommer i kontakt med någon okänd lukt.
Kattungarnas tolv första veckor

Vecka ett
I början av veckan brukar kattungarna fortfarande vara blinda men i slutet av veckan kan de ha börjat öppna ögonen. Alla kattungar föds med blåa ögon. Vissa raser behåller den blåa färgen och andra byter färg. Kattungarna tillbringar fortfarande mycket tid med att äta och sova. Nu brukar navelsträngen ha torkat och lossna. Kattungarna kivas om de bästa matplatserna. Låt ingen utomstående hantera kattungarna fram till tredje veckan. Var nog med din handhygien genom att tvätta händerna och sprita dem innan du rör kattungarna.
Kattungarnas tolv första veckor

Vecka två
Nu börjar kattungens hörselgångar öppnas. De kan spinna och kravla omkring. I slutet av veckan ska ögonen ha öppnat sig helt.Från vecka två börjar den viktigaste socialiseringstiden som är fram till vecka sju. Det är nu under vecka två man bör börja vänja kattungarna vid hemmets ljud.

Vecka tre
Nu kan kattmamman bli orolig för nu börjar kattungarna röra sig ur boet på kortare små äventyr. Man behöver ställa i ordning en liten hage när kattungarna klarar av att ta sig ur boet själva. Nu börjar de även att lära sig gå på lådan. Använd en kattlåda med låg kant och icke klumpbildande sand eftersom kattungarna gärna smakar på sanden och de kan vara dödligt om de får klumpbildande sand i sin mage eller tarmar. Mammakatt visar ofta ungarna hur man går på toaletten och det går förvånansvärt fort för kattungar att lära sig att gå på låda. Om man vill hjälpa till kan man lyfta kattungarna till lådan när de vaknat, ätit eller druckit. Då är chansen stor att de behöver bajsa eller kissa. Om det händer en olycka utanför lådan, rengör noga så att kattungarna inte blir lockade av lukten att sätta sig på samma ställe och göra i från sig. Man kan testa att lägga fram vatten och foder för att se om kattungarna vill smaka.
kattungens tolv första veckor

Vecka fyra
Nu har de sylvassa små mjölktänderna har nästan vuxit ut helt. Nu är de bra om kattungarna har börjat äta lite själva. Om de inte smakar på maten kan man försiktigt stoppa in lite mat i munnen på dom. Det går bra att ge kattungarna både torrfoder, blötfoder eller BARF beroende på vilket sätt man föredrar att utfodra.
Kattungens tolv första veckor

Vecka fem
Nu är ungarna riktigt livliga och busar mycket med varandra. Genom leken tränar de t.ex. jaktinstinkten. Om kattungarna går fint på lådan kan man nu släppa ut de ur hagen och låta de ha tillgång till ett helt rum.
kattungens tolv första veckor

Vecka sex -åtta
Nu kan kattungarna äta vanlig mat. Eftersom ungarna är väldigt livliga och det naturligt och succesivt sker en avvänjsningsprocess så drar sig mammam undan mer från kattungarna. Dock är det väldigt viktigt för kattungarna att stanna hos kattmamman tills de är minst 12 veckor eftersom de på vägen lär sig hur man beter sig, t.ex. att bitas gör ont och att man får tåla ett nej. Tar man en kattunge från kattmamman för tidigt riskerar man olika beteendestörningar som t.ex. aggressivitet. Vid ca sju-åtta veckors ålder är det dags att avmaska kattungarna. I vecka åtta är det bra att göra först vaccineringen.
Kattungens tolv första veckor

Vecka nio-tolv
Nu börjar mammakatt avvänja sina ungar ordentligt och kan säga till på skarpen om de vill dia men hon inte vill. När ungarna diar är det endast för närhetens skull. Nu kan man låta kattungarna vara i princip hela hemmet där det är kattsäkrat. Det är bra att fortsätta öva på att vänja dem vid dammsugarljudet, bli hanterad som t.ex. kollad i munnen, bada, klippa klor och bli borstad. Låt även kattungarna fortsätta leka med eventuella barn och andra husdjur, självklart under övervakning. I vecka elva eller början av vecka tolv ska kattungarna få andra vaccinsprutan och bli ID-märkta. Besiktningen skall göras senast en vecka innan kattungen flyttar eftersom ett besiktningsintyg endast är giltigt i en vecka. Låt alltid kattungarna stanna hos mammakatt tills de är minst tolv veckor.

Läs mer  här om kattens dräktighet vecka för vecka. 

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

En kommentar

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet