Senaste nyheter
Hem / Hund / Klickerträna med hund

Klickerträna med hund

Klickerträna med hund kan man göra i många olika situationer för att förstärka hundens positiva beteende. Allt du behöver är en klicker, en påse godis och en stor portion med fantasi.

En klicker är en liten dosa med en knapp på. När du trycker på knappen ger du hunden en godis eller leksak som belöning. Hunden lär sig då att det klickande ljudet betyder något positivt.

Rätt taiming

En del hundar gillar att belönas med godis medan andra hundar föredrar leksaker. I båda fallen kan man använda klickern. Det som är viktigast när man klickertränar med hund är rätt taiming. I samma ögonblick hunden utfört det önskade beteendet klickar du och ger godisen. Det kan vara lite knepigt i början och krävs lite teknik.

Inlärning av klicker

Börja med att stå framför hunden. På en plats där det inte finns några yttre störningar, t.ex. hemma. Klicka med klickern och ge i samma ögonblick belöningen. Upprepa detta några gånger vid olika tillfällen. Hunden kommer snart att associera det klickande ljudet med något positivt.

Nästa steg är att använda klickern när du tränar något som hunden redan kan. I samma ögonblick den utför det eftersträvade beteendet så bekräftar du hunden genom att klicka, att den gjort rätt och därefter får den sin belöning.

Klicker kan användes som belöningsmetod vid t.e.x inkallning. När hunden kommit fram till dig klickar du och ger godis. Klickern är också bra att öva in grundlydnad med, t.ex. vid sitt, ligg och skall. Den är också bra att använda vid den dagliga promenaden t.e.x när hunden går fint utan att dra i kopplet.

Sista steget är att lära in något hunden inte kan, t.e.x om du vill träna ögonkontakt med hunden så klicka till mellan er i samma stund era blickar möts.

Läs även om klickerträning för katter

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet