Senaste nyheter
Hem / Hund / Koppeltvång – vad gäller?

Koppeltvång – vad gäller?

Zorro väcker uppmärksamhet där han disciplinerat går i kort koppel bredvid sin matte Malin Sandell. Zorro är en stilig schäferhane på sju år som är ute på en promenad på Djurgården i Stockholm. Vimeddjurs redaktion stannar till och kommer att prata om etik – vad är det en hundägare bör känna till och respektera.  Vad gäller i mötet hund och människa ,möten hundägare och hundägare, mellan hunden och andra hundar.

Ja, för mig är det viktigt att visa att jag har full kontroll över min hund, eftersom det är en schäfer och många är rädda för schäfrar, konstaterar Malin. På promenaden möter vi flera hundar utan koppel. Det står faktiskt skyltat vid Djurgårdsbron att hundar skall vara kopplade. Här finns förutom betande får och hästar, vilda fåglar , rådjur , räv och grävling . En del människor tycker inte om och är rädda för hundar  – stora som små och då spelar det ingen roll att matte eller husse intygar att hunden är ”så snäll”. Det måste vi acceptera säger Malin Sandell.

En annan hundägare – Anne är ute och går sin kvällspromenad med sin hund av rasen lagotti. Här gäller det verkligen att ha sin hund kopplad och ha den nära dig, när man möter alla skolklasser och dagisbarn med matsäckspåsar och mackor i händerna!

 

Vad är det då som gäller?

I lagen om tillsyn över hundar och katter – paragraf 16 (2007:1150) kan man läsa att från första mars till tjugonde augusti gäller det att ha extra stor uppsikt över sina djur. Syftet är att skydda de vilda djuren under den tid när de får sina ungar. Det gäller nästan all naturmark, större parker eller liknande miljöer. Även resten av året måste hunden hållas under uppsikt, så att den inte förföljer vilt. Jakträttsinnehavare har rätt att fånga in och koppla en lösspringande hund. Om det inte går att fånga in hunden, kan den riskera att bli skjuten. Det gäller även hundar som jagar boskap.

I renskötselområdet skall alla hundar vara kopplade som inte används i renskötseln.

I nationalparker gäller generellt kopplingstvång. I vissa tillåts inte hundar.

I naturreservaten gäller kopplingstvång i de flesta fall.  På de flesta öarna i Östersjön och på Västkusten och stora delar av Stockholms skärgård råder kopplingstvång. När det gäller gator och torg gäller de lokala ordnings föreskrifterna.

Länsstyrelse och kommun kan införa lokala regler. Man kan höra av sig till respektive kommun för att höra efter vilka regler som gäller i just den kommunen. Det är hundägaren som har ansvaret för hunden, även om den vistas hos någon annan person. Det kallas STRIKT  ANSVAR och innebär även att ha kännedom om vilka lagar och regler som gäller.

 

Källa: Naturvårdsverket.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet