Senaste nyheter
Hem / Häst / Körning

Körning

Körning är en traditionell sport som består av tre olika moment. Maraton, dressyr och precision. Den är grundad ur den vanliga traditionella körningen, då man körde fyrkörning och jaktkörning och finare gods.

Körningen påminner ganska mycket om Fälttävlan fast man kör med häst och vagn. Det som gör körningen speciell är att samma hästar har samma chans till tävling, eftersom alla tävlar på samma villkor. Med undantag för vikter och vad hästarna får dra. Inom sporten finns allt från shettisar, kilohästar till halvblod. För att få köra större hästar ska man ha fyllt sexton år. Inom körning skiljer man på ponny och häst.  Den här körsporten som sådan, har inte funnits så länge. Det är en sport som inte är så stor,men går under svenska ridsportförbundet, med ca 200 aktiva i Sverige. Om man jämför med Tyskland och England där körning är mycket större.

Marie är en av dem som fastnat för sporten. När hon blev för stor för att rida på sina två shetlandsponny Sunny och Julia,, började hon istället med körning. En sport där man istället för att rida på hästen, åker i en vagn bakom. Det är en liten krets i Sverige som håller på, det gör att man inte blir så anonym. Det leder till att folk sköter sig bra, vilket jag tycker är toppen, säger Marie Det leder också till en kamratlig och personlig gemenskap. Vagnarna är ganska dyra att köpa in, så oftast lånar man vagnar av varandra och delar på dem. Marie började sin tävlingskarriär vid nio års ålder, med sin häst Julia och slutade när hon fyllde 16. Från sexton år får man inte längre tävla i trav med shetlandsponny. Jag valde helt enkelt mina hästar framför travsporten, säger  Marie. Hon började se sig om efter en annan typ av aktivering och fastnade för körning. Inom körningen finns ingen åldersgräns. Man skiljer dock på ponny och häst. Än så länge har Marie inte tävlat, men tanken finns där – att eventuellt börja tävla i sommar.
korning

Inom tävlingsformen delas ekipagen upp, dels efter hur många hästar som ingår – enbet, par eller fyrspann. Själva tävlingen delas upp i tre olika moment – maraton, dressyr och precision. Kusken ska visa upp sin skicklighet samt visa upp b.l.a hästens styrka.

I maraton är olika sträckor uppmätta och efter varje sträcka ska man köra olika typer av hinder. Det kan vara olika typer av portar t.e.x man ska köra genom vatten eller ta sig mellan konor eller andra hinder. Banan ska utföras på en idealtid och man får strafftid på varje sekund man drar över.

Precisionen ska utföras på idealtid eller snabbast tid beroende på vad det är för tävling. Man kör mellan koner och på varje kon finns en boll och man får straffpoäng för övertid eller om man har ner bollar. Det skrivs oftast en idealtid innan tävlingen , där man får hålla sig till lugnare eller snabbare trav.

Dressyrmomentet påminner mycket om själva tävlingsformen dressyr. Här bedömer man efter lägst straffpoäng. Den som har lägst vinner dressyrmomentet. Man bedömer också efter kuskens klädsel och vagnens skick.

Man räknar sedan ihop straffpoängen för de tre delmomenten och den som har lägst straffpoäng vinner.

I fyrspan finns kategorin tandem – en häst är förspänd för vagnen och framför den springer ytterligare en häst som är förspänd.

Par är när två hästar springer bredvid varandra och drar vagnen tillsammans. Det finns lite olika varianter, men den vanligaste är enbent, par och fyrspann. I fyrspann är det två par av hästar som går efter varandra. Hästen Julia är väl bekant med tävlingssammanhangen. – Men jag tar allt i lugn och ro. Jag vill inte stressa på, säger Marie.

korning

Spannkörning:

Körning med spann betyder att en eller flera hästar spänns framför en vagn. Hästarna kan placeras på flera olika sätt. Några vanliga former är:

Enbent – en häst

Tandem eller enkelt spann –  hästarna går då på rad.

Randem – tre hästar spänns efter varandra framför vagnen.

Trespann – Två hästar går vid stången och en häst går som förlöpare

Fyrspann – I fyrspan finns kategorin tandem – en häst är förspänd för vagnen och framför den springer ytterligare en häst som är förspänd.

Det finns en viss klädkod inom sporten. Inom dressyren och precisionen ska det var långärmat eftersom det är traditionellt prydligt. Man ska också ha körförkläde – en filt eller en kjol som man har i knät. Det är för att det inte ska komma smuts från tömmarna på kläderna. De ska påminna lite om hur man var klädd för i tiden. Det är ganska vanligt bland de yngre att de använder dressyrkavaj, när de tävlar i körning.

Under vintern är det uppehåll för utomhustävlingarna. För att hitta aktuella tävlingar kan man titta på Svenska Ridsportförbundets hemsida . Där kan man hitta en tävlingskalender. De allra flesta tävlingarna kommer igång framåt våren.

Jag stöder gärna svenska hästraser, säger Marie. Det är ganska svåra tider för russuppfödare. Russen har av någon anledning dåligt rykte kring sig. De anses ofta inte tillräckliga inom ridsporten. Jag tycker de är jättefina och i framtiden kanske det blir ett litet gotlandsruss, drömmer Marie. Flest gotlandsruss ser man inom trav, men det pågår en selektiv avel, där man väljer bort det klassiska gotlandsrusset och eftersträvar en mer smidig och slank modell av gotlandsruss.
korning

Det finns många roliga aktiviteter man kan göra med sin ponny, när man ”vuxit ur dem” och inte längre kan rida på dem, tipsar Marie. Framförallt shetlandsponnysen. Man kan t.ex. ställa ut sin ponny utseendemässigt eller köra agility.

Maria Fabach
Maria@vimeddjur.se

Foto: Marie Sjöberg

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet