Senaste nyheter
Hem / Hund / Livmoderinflammation & juvertumörer – vanliga åkommor hos äldre tikar

Livmoderinflammation & juvertumörer – vanliga åkommor hos äldre tikar

Det är ganska vanligt att en tik drabbas av juver tumörer (ca 29 %) och/eller livmoderinflammation (- pyometra ca 25 %).  Båda åkommorna beror på tikens könshormoner. En hel del väljer därför att ta bort äggstockarna och livmodern på sin tik. Det görs genom sterilisering (OHE, ovariohysterektomi).

Livmoderinflammation & juvertumörer - vanliga åkommor hos äldre tikar

Vanligt med juver tumörer

 

Om man vet att hunden inte är tänkt att gå i avel kan man  bespara hunden mycket onödigt lidande gnom operation. Operationen men måste utföras tidigt i livet, innan tiken har löpt maximalt 2 gånger, för att ge mest effekt. När äggstockarna och livmodern tas bort, upphör löpet och risken för livmoderinflammation elimineras.  Steriliseras tiken innan hon har löpt maximalt 2 ggr, så minimeras också risken för juvertumörer dramatiskt.

 

Orsak till livmoderinflammation

Statistik från försäkringsbolaget Agria, visar att ca 25 % av alla tikar drabbas av livmoderinflammation. Med stigande ålder ökar risken. Livmoderinflammation orsakas av den ökade mängden av könshormon, som tikar får varje gång de löper. Varje gång en tik löper, går de igenom samma hormonsvängningar, som om de var dräktiga, berättar Ashley Jury – veterinär på Väsby Djursjukhus. Slemhinnan blir förstorad och förtjockad och får cystiska förändringar. Cystiska förändringar är små cystor, som bildas på äggstockarna eller livmodern.  Förändringarna ökar för varje löp och är en normal variation för alla osteriliserade tikar. Livmoderinflammation uppkommer när bakterier angriper livmodern och livmodern blir varfylld  –  Pyometra (´pyo” betyder ”var”). Hormonerna stimulerar slemhinnan, så att livmodern blir större. Från ett vanligt cystiskt problem till livmoderinflammation, går det blixtsnabbt och är livshotande, utan åtgärd. Om det går så långt att livmodern spricker, orsakas en bukhinneinflammation, där ca 10 % av tikarna dör, även med intensivvård och kirurgisk åtgärd.

Symtom på livmoderinflammation (pyometra)

Klassiska symtom på livmoderinflammation är: kopiöst drickande, trötthet/slöhet, nedsatt aptit och flytningar – ofta illaluktande.

Att ställa diagnos

En tik med rikliga variga flytningar har en så kallad ´öppen pyometra´ och diagnosen kan då fastställas direkt. För en osteriliserad tik, som kommer in till veterinären med ökad törst och utan flytningar, så är livmoderinflammation det första man tänker på, säger Ashley Jury. En röntgen eller ultraljudundersökning görs – för att faställa diagnosen. Samtidigt tas blodprover, för att kunna utesluta andra sjukdomar, som orsak till ökad törst till ex diabetes eller njurproblem.

Behandling

I vissa fall kan man behandla livmoderinflammation med mediciner – antibiotika kombinerat med mediciner, som får livmodern att dra ihop sig och tömma sig på allt var. Detta är lämpligt bara i de fall där livmodern är relativt liten och helst där livmodermunnen (cervix) är öppen, men har en tik väl fått livmoderinflammation en gång, så finns risken att inflammationen återkommer. Att operera bort livmodern och äggstockarna vid livmoderinflammation, är det absolut snabbaste, säkraste, och mest effektiva sättet att behandla patienten. Därför väljer veterinär Ashley operation i första hand som behandlingsmetod.

Som förebyggande behandling uppmanar Ashley, hundägare att kastrera sina hundar, om de inte ska gå i avel.

Orsak till juver tumörer

Ca 29 % av Sveriges tikar får juvertumörer. Utvecklingen av juvertumörer kan också bero på tikens könshormoner, som ”aktiverar” cellerna i juvervävnaden. De kan omvandlas till tumörceller i framtiden. Vissa raser är mer utsatta än andra, vilket tyder på en viss genetisk mottaglighet hos vissa tikar, till ex. cockerspaniel.  En juvertumör är en knöl i bröstet och är den vanligaste tumören hos tikar, som inte är kastrerade från tidig ålder. Kastrerar man tiken tidigt, innan hon har löpt är risken för juvertumör ca 0.08%. Efter ett löp så är risken ca 8 % och efter andra löpet, så finns det ingen fördel längre med att sterilisera tiken, när det gäller juvertumörrisken.

 

Att ställa diagnosen tumör

Juvertumörer känns som en svullnad eller hård knöl i underhuden, under eller mellan spenarna. De upptäcks genom att regelbundet känna genom tikens juver. Man känner genom juvret lättast om man ställer sig bakom tiken när hon står. Man känner först igenom spenarna, längst fram på kroppen. De finns på varsin sida precis bakom och på insidan av frambenen i ”armhålarna”. Använd tummen och fingrarna och knip åt och ta tag i huden och underhuden runt spenarna. Man rullar vävnaden mellan tumme och fingrar hela tiden samtidigt, som man flyttar händerna bakåt, längst hela juverraden. Tikar har 5 juverdelar på var sin sida. 60 % av alla juvertumörer påverkar de två sista juverdelarna – de som sitter längre bak på tikens kropp.

Behandling av tumörer

50 % av juvertumörerna är elakartade och 50 % är godartade. Det finns tyvärr inget lätt sätt att konstatera, vilken typ de är utan att ta en vävnadsbiopsi (vävnadsbiopsi är vävnadsprovtagning). Eftersom biopsitagningen kräver narkos, vilket också operationen gör, så kan man resonera att biopsitagning är ett onödigt moment, då vissa godartade knölar kan omvandlas till elakartade, någon gång i framtiden. Rekommendationen är därför att man ska operera bort alla juvertumörer, med god marginal och sedan skicka dem för analys, för att få reda på om de är goda eller elakartade.  Om man opererar bort elakartade juverknölar tidigt – innan de har hunnit växa till mindre än 1cm, så botar man hunden i de allra flesta fall.

Tyvärr finns det 60 % risk för att en hund som har fått en juverknöl, får en eller flera knölar i framtiden. Då måste man gå igenom hela processen igen.  Samtidigt är det så att juvertumörer oftast drabbar äldre tikar och då hamnar man i en sits där man kan ifrågasätta om det är rättvist att hålla på att operera en äldre hund, menar Ashley Jury.

För att undvika att man hamna i en sådan situation, är det verkligen värt att sterilisera sin tik INNAN den har löpt två gånger, om man tänker på vad man förebygger, uppmanar Ashley Jury. Det gjorde han med sin egen hund – Taggie, som steriliserades när hon var 7 månader gammal, mellan hennes första och andra löp.

Obs! Innan man bokar en tid för att sterilisera sin tik, är det bäst att ta en diskussion med veterinären först. För vissa tikar är det verkligen önskvärt att de ska löpa en gång och ta operationen tre månader efter första löpet.

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet