Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Löwchen

Löwchen

Löwchen har fått sitt namn efter dess speciella signum: klippningen. Rasen föddes runt Medelhavet på medeltiden, där den troligtvis användes som vattenapportör för att hämta upp nät. Vid det franska hovet använde man små lejonklippta hundar för att hålla värmen i sängarna bland annat. Redan 1653 fanns löwchen i Sverige. En perfekt klippt löwchen finns med på målningen av greveparet de la Gardie. Hunden var troligen en gåva från vännerna i Frankrike. Dessa hundar symboliserar trohet. Om en  riddare dog i hemmet, målades enligt sägen en löwchen. Om riddaren dog i strid målades istället ett lejon.

Löwchen

Användningsområde
Löwchen är inte bara en sällskapshund utan den älskar också att lära sig nya saker. Den används både inom agility och lydnad, och den är också ofta viltspårchampions. I Italien fanns förut en cirkus med endast löwchenhundar.  Den vill gärna hitta på något varje dag och älskar att vara med familjen. Det spelar ingen roll om det gäller att gå långa promenader eller att ligga i soffan och mysa. Det är en positiv och glad hund som hänger med på allt och kan anpassa sig till olika situationer och miljöer. Den älskar kontakten med människor och är tryggast när den får vara med.  En löwchen kan snabbt få upp farten, men kan lugna ner sig lika snabbt. Det är en tänkande hund som tar egna initiativ om man inte tydligt talar om vad som gäller.

Hälsostatus
Löwchen är frisk, inga rasspecifika sjukdomar finns. Enstaka ögon- och knäproblem har dykt upp i rasen, och rasklubben rekommenderar  att avelsdjuren ska knäleds- och ögonundersökas inom ett år före parning.

Utseende/ skötsel
Rasens mankhöjd ligger oftast på 26-32 cm för både tikar och hanar och de väger ca 6 kg. Tikarna är ibland högre än hanarna och det är inte negativt.  Alla färger är godkända så länge nosen är svart eller brun. Löwchen ska absolut inte vara lågställda utan vara kvadratiska till kroppsformen. Intelligensen ska synas i deras ögon. Pälsen ska lejonklippas för att vara lättskött, dvs ingen päls där smutsen oftast fastnar. Eftersom den inte fäller är pälsen relativt lättskött. Det räcker att kamma igenom pälsen ett par gånger i veckan. En del hundar badas varje vecka, andra en gång i månaden.

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

En kommentar

  1. Tror att det är sådana som står som förgrund för japanska och kinesiska prydnadsföremål från historiska epokrar inte riktiga lejon

Hoppa till verktygsfältet