Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Lund säger nej till fågelfjädrar i påsk

Lund säger nej till fågelfjädrar i påsk

Påskbild fjädrar bilden tillhör djurens rätt

Ris och pynt med färgglada fjädrar är något som många förgyller sina hem med under påsken. Men är du en sann djurvän bör du tänka om. Fjädrarna rycks från fåglar – levande. Nu tar Lund sitt ansvar genom att bojkotta påskpynt med fjädrar.

Förbundet Djurens Rätt påverkar igen – denna gång i Lund. Staden har insett vilket fruktanvärt lidande som ligger bakom våra fina påskpyntsfjädrar, och avstår det.
– Vi har diskuterat detta på vårt kontor, så när Djurens rätt gav en förfrågan hade vi redan beslutat oss för att sluta med fjädrar. Om vi ska köpa fjädrar i framtiden vill vi ha certifikat på att de plockas från döda fåglar, säger Karl-Oscar Seth, som är stadsvaktmästare i Lunds kommun.
– Eftersom vi inte vill ha plastfjädrar som är dåliga för naturen så är fågelfjädrar enda alternativet. Man kan ha olika åsikter huruvida man ska ha fjädrar från fåglar eller inte men det viktigaste är att vara säker på att de kommer från döda fåglar, fortsätter han.

Arbetar för en sund djurvård

Cecilia Backe är kommunekolog, och arbetar bland annat med att förvalta kommunens naturområden och samt för att skydda djur och blommor genom naturreservat. Men även viltvård ingår i hennes arbetsuppgifter.
– Vi har ett jämförelsevis bra djurskyddsarbete här i Lund. Vi strävar efter att ha en låg jaktfrekvens och att viltet även ska få vara i naturreservaten. Vi arbetar nära våra djurhållare och är noga med att de följer lagarna.

Andra alternativ finns

Påskband

I Motala har man valt att ha färgglada band istället för fjädrar. Orsaken är att det är svårt att få en hundraprocentig garanti för att fjädrarna inte kommer från levande fåglar.
– Vi har fått positiv respons från folk, säger Anna Wadmark, trädgårdsmästare.

Men det är fler kommuner som nu säger nej till påskfjädrar från fåglar till förmån för djurens välbefinnande. Det blir även fjäderfritt i Helsingborg, Luleå, Sollentuna, Västerås och Växjö.

 

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om lindaskronikor

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet