Senaste nyheter
Hem / Hund / Månadens hundras – old english sheepdog

Månadens hundras – old english sheepdog

old english sheepdog

En old english sheepdog är en härlig och envis vallhund med mängder av päls som kräver en hel del jobb. Vimeddjur har intervjuat uppfödaren Lene Johansen om hennes erfarenheter av rasen.

När och var träffade du på en old english sheepdog?
Min första 0ld english sheepdog hälsade jag på 1989, och det var kärlek vid först ögonkastet. Vi hade tittat på flera raser tidigare och reste långt för att titta på denna OES. Efter det slutade vi att leta ras. Det var ”vår” ras. Den här rasen har varit vår sedan 30 år nu.

Vad gjorde att du föll för rasen?
Jag föll för utseendet, och dess sätt att vara. Den är alltid glad och ibland alldeles för glad. Rasen har mycket humor och de har en egen personlighet. Utseendet är nog det allra viktigaste för man blir glad varje morgon när man vaknar och man och ser en OES.

Varför kallades den för Bobtail?
Bobtail är ett gammalt uttryck och används inte längre, utan det användes bara på en kuperad OES Dess runda rumpa utan svans, var det man menade med uttrycket bob-tail. Det namnet används nu nästan bara i USA. Vi i andra länder använder namnen old english sheepdog, oes, eller sheepdog. Historien talar för att om den blev kuperad så slapp ägaren betala skatt för den. De kuperade kunde inte användas i jakt därför att de inte kunde springa lika fort som en hund med svans.

När köpte du din första old english sheepdog?
Vår första oes kom 1989 och vi hade letat länge för att hitta en valp. Detta var på den tiden som det blev kuperingsförbud. Det var många uppfödare som väntade med en kull och många slutade också med uppfödning när de inte fick kupera hundens svans. För mig sitter inte personligheten i svansen.

Hur är de i temperamentet?
En oes är en hund som likt andra hundar har temperament. Den ska inte vara aggressiv, rädd eller skygg. Den är vänlig mot alla bara den är socialt tränad av sin uppfödare och ägare. Den behöver träning både fysiskt och mentalt som alla andra hundar. Den är trofast sin flock för det är ju från början en vallhund. Den går aldrig långt från sin flock. Den har en stark vilja och ibland gör den som den själv vill.  Man ska vara observant så att man inte tar en hund som är rädd och skygg, för det ska en oes inte vara utan det ska vara en glad och positiv hund.

Vilka egenskaper har den?
Oes är en vallhund som kan användas inom alla områden om man vill tävla med den. Som vallhund håller den sig till sin flock, och den är gärna med på allt. När den själv vill, är den lättlärd. Den älskar sin flock och hänger gärna med på allt. Den går bra ihop med barn, men måste läras som med andra hundar.

Vad användes den till förr och nu?
För många, många år sedan användes de till att valla boskap i England som är rasens ursprungsland. Oes var en riktig arbetshund som arbetade hårt tillsammans med sin herde. Idag har man de flesta hundar som sällskap men en del tävlar i sporter som agility, lydnad och det går också att tävla spår med dem.

Har du avel på dem och hur mycket kostar en valp idag, cirka?
Våra första hundar var hanhundar och vi hade inte tänkt oss en kull. Sedan kom det in en vacker tik i huset och då kom tanken på att vi skulle ta en kull på henne. Sedan dess har det blivit tre kullar. Idag har vi tre generationer i huset. Priset på en valp ligger från 15000:- och uppåt, men det är inte priset som är viktigast. Det som är viktigast är att du hittar en uppfödare som hjälper och vägleder dig med din valp.

Är det mycket pälsvård?
När man ser en oes på en utställning så ser man vilket jobb det är.  Med rätt verktyg och bra vägledning är det lättare än man tror. En old english sheepdoog byter päls upp till fem gånger innan den är klar och det blir lite extra jobbigt den. När den till slut har fått sin ”vuxna päls” så behöver den inte borstas mer än 2-3 gånger var 14:e dag. På en vuxen hund som satt sin päls färdigt finns färgen i alla nyanser av grått, stålgrå eller blå med vita partier. En utställningshund kräver förstås mer arbete. Jag tar arbetet med pälsen som ren terapi då jag låter tankarna bara vandra. Som ”bonus” får man en mycket närmare kontakt med sin sheepdog.

Hur ofta och hur mycket behöver den rastas?
Den behöver som andra hundar få sin dagliga promenad. Den älskar att jobba kreativt, inte bara att gå på promenad. Våra hundar älskar att använda nosen så vi går på spår i skogen. Vi letar godis och finner människor.

Hur är den mot andra hundar respektive människor?
En oes älskar normalt människor och den leker gärna med andra hundar. Likt andra hundar måste de läras från att de är små.

Är det en enmanshund?
Det är inte en typisk enmanshund, utan den tycker om att ha människor runt omkring sig. Om man är flera tillsammans vill den ha alla på samma plats så att den har koll. Det är typiskt vallhunden.

Kollar du upp dina valpköpare om de är seriösa innan köp? Kan man komma och hälsa på dig för att lära känna om det är en ras som passar en?
Vi kollar alltid upp våra valpköpare och jag pratar mycket med dem eller så får jag vitsord från andra. Om jag känner att vi inte kan kommunisera blir det inget köp. Jag vill under hela hundens liv ha kontakt med den och följa dess utveckling. Jag har besökt alla våra valpar och följt deras utveckling, alla utom de som bor i Ryssland. Vi har levererat valpar både till Belgien och Ryssland. Vi har fått många goda vänner av våra valpköpare.

Om man är intresserad är man välkommen hit för att lära känna rasen. Om vi inte har valpar då, hänvisar vi till andra som har det. Det viktigaste är inte att få en oes från oss utan att de får en oes. Vi är så få sheepdog-uppfödare så vi måste värna om vår ras.
Mer om rasen hittar ni på oess.se

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet