Senaste nyheter
Hem / Hund / Markus hedrade hunden Iggy efter attacken

Markus hedrade hunden Iggy efter attacken

Fredagen den 7:e april blev Stockholmsinvånarna utsatta för terrordådet då en lastbil körde in på Drottninggatan. Fyra människor avled och flera skadades. Men även hunden Iggy. Då skapade Markus Krantz en minnesplats för att hedra Iggy.

¨

Strax innan tre på eftermiddagen körde en stor lastbil in på Drottninggatan i Stockholm. Fyra personer dog och flera blev skadade. Men det dog inte bara människor utan även hunden Iggy. När Markus fick reda på det bestämde han sig för att skapa en minnesplats för hunden inne i Stockholm. Därför åkte han in till stan tillsammans med sin sambo så snart avspärrningarna släppts och lade hundkex, tände värmeljus och lade ner den perfekta gåvan, enligt Markus –  halsbandet som tillhörde hans tidigare hund som dog förra sommaren.  

 

 

Stor spridning på internet

Markus berättar att hans mamma ville att han skulle ta kort på minnesplatsen. Därför lades bilden upp på Facebook så  hon kunde se och bilden spred sig snabbt. Det hörde av sig en kvinna från en organisation som heter Dogs Aid i Dublin. Hon förklarade att de var väldigt tacksamma över att Markus uppmärksammat hunden så mycket. Det var då han fick reda på att hunden hete Iggy och att han var en hittehund från Irland och flyttade till Sverige 2012. Markus berättar för Vimeddjur att det blev extra känslosamt och tragiskt eftersom han själv och hans sambo har fem hittehundar från Rumänien. – Eftersom hunden inte hade bott här så lång tid är det ännu mer hemskt att han fick avlida här i Sverige som skulle vara fullt av kärlek och trygghet. Dogs Aid önskade även att Markus skulle lägga en speciell hälsning från dem, vilket Markus såklart gjorde.  – De från Dogs Aid uppskattade det mycket, säger Markus.

 

Positiv uppmärksamhet

Händelsen har fått väldigt mycket positiv uppmärksamhet. På Iggys minnesplats har väldigt många kommit och lämnat blommor, godis, ljus, kort och tuggben. Enligt Markus är det Stockholms största minnesplats just nu och människor står i kö för att lägga presenter. Markus har även uppmärksammats mycket av olika sociala medier och tidningar. Innan Vimeddjurs intervju med Markus så blev han även intervjuad av den stora sociala kanalen Buzzfeed i USA på Facebook. Markus tror att anledningen till att det här har blivit så stort är att det är många djurvänner ute i världen som tycker detta är helt hemskt och vill hedra Iggy.

 

Markus egna upplevelse om terrordådet

Vid tidpunkten för terrordådet var Markus på Fridhemsplan på väg in till stan för att hämta två av sina hundar. Det kom en notis i mobilen att en lastbil hade åkt in på Drottninggatan och kört in i en folkmassa. Snabbt efter det kallades räddningstjänst och polis in. – Jag är imponerad av hur snabbt de tog sig till platsen och hur proffsigt de har hanterat situationen. Direkt efter händelsen hamnade jag i chocktillstånd, fortsätter Markus som fokuserade mest på att klara av situationen så bra som möjligt och kolla igenom så att bekantskapskretsen var okej. Han berättar även att det kändes konstigt. – Känslan är väldigt svår att förklara. Så himla onödigt! Efter det kommer oron. När sorgen har lagt sig hur kommer detta att påverka alla? Hur kommer alla att reagera? Är det då hatet kommer? Hur skyddar man sig från galna människor? Samtidigt som man har känt att hela Sverige slutit ihop och visat stor kärlek. Det här är ingens fel förutom gärningsmannens. Så är det! Avslutar Markus.

Foto: Privat

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet