Senaste nyheter
Hem / Marsvinets bur

Marsvinets bur

Text av Monica Willnerth

Marsvinets bur. Burar – Stora, små eller frigång

En gång i tiden för mycket länge sedan flyttade en marsvinshona hem till familjen. Pappa byggde en bur enligt ritningar i ett litet häfte djuraffären sålde. Nätgolvet hoppade han över. Överdelen kunde man lyfta av så att grisen kunde gå som hon ville. På 60 talet hade marsvinen ofta bara en låg låda som de kunde gå ut och in i. Ofta var lådan placerad under en möbel eller i köket. De flesta marsvinen var tyvärr ensamma på den tiden.

 

Jag har sedan den tiden provat alla möjliga typer och storlekar på burar. De slutsatser jag kan dra är att marsvin som får välja alltid ratar öppna burar där de är väl synliga för oss.  Marsvin vill ha låga burar där det finns mörka skrymslen med tak där de kan känna sig trygga. Lampor i marsvinsburar är närmast djurplågeri. Vem vill ha en strålkastare i ansiktet. Det viktigaste för välbefinnandet är någonstans att gömma sig så man inte syns. Då tänker säkert många Hur ska man veta att djuren i buren mår bra när man inte ser dem hela tiden? Det finns ett sätt att vara säker på att allt står väl till och det är att marsvinen har samma beteende varje dag när maten kommer ner i buren.. Marsvin kommer fram med snabba steg när maten kommer och börjar genast äta eller tar mat och springer iväg till ett säkert ställe. Visst, riktigt gamla kan vara sävliga men då skall de ha samma beteende varje dag. Lämna aldrig marsvin utan kontroll som sitter stilla när det kommer mat. Tro inte att de bara har en dålig dag! Marsvin har inga dåliga dagar. Marsvinet är sjukt och måste undersökas.

 

Jag tycker inte om gallerburar för de ger inget naturligt skydd. Visst kan man sätta in hus och hänga skynken men det är ändå en tråkig miljö.  Gallerburar är dessutom jättehöga och fula. De flesta har ingen öppningsbar framsida vilket bl.a. betyder att burarna inte kan ställas på varandra utan att man måste lyfta varje bur.  Marsvin som har tråkigt gnager gärna på gallret.  Då kan de skada tänderna och med lite otur käken.

 

Storleken på buren spelar givetvis en avgörande roll för möjligheter till aktiviteter och ett bra marsvinsliv. Storlekarna på burar i Jordbruksverkets föreskrifter stödjer sig inte på några beteendestudier. Det är bara burtillverkarnas krav som tillgodoses och i andra ändan deras kunders önskemål som inte vill ha utrymmeskrävande burar.  Naturligt beteende är ett krav i lagen men hur ska marsvin som är djur som är i ständig rörelse dag som natt kunna bete sig naturligt i en minimal bur som inte ger plats för den burinredning de ska ha. Det här är djur som ständigt äter . Jag tycker att 120x60cm är det minsta varje marsvin kan kräva och det gäller även om och speciellt om de går ensamma.  Nu står det i föreskrifterna att djur som har behov av andra djur skall hållas tillsammans på ett sätt som tillgodoser de behoven. Marsvin skall alltid ha ett annat marsvin i sin livsmiljö.

 

Att bygga en bur

För att kunna få en riktigt bra bur så får man bygga den själv. Jag har använt formplyfa med gott och hållbart resultat till golvet. Det är ganska dyrt men outslitligt. Lacka dem med golvlack kan man också göra. Det går att använda spånskivor som man målar och behandlar med golvlack . Gamla bordsskivor är bra med. Hyllplan ger lagom höjd. 120×80 är ett trevligt format för marsvinen.  Låt ett hyllplan utgöra en bit tak och framsidan låter man vara öppen och förser den med nätlucka. Använd inte hönsnät utan använd armeringsnät med fyrkantiga maskor.  Luckan skall man kunna öppna för att marsvinen skall kunna gå ut.

 

Frigång eller golvflock

 

Givetvis mår marsvin bäst om de slipper sitta instängda på en liten begränsad yta. Ska man ha en golvflock kan man antingen ha ett gäng burar som marsvinen kan vandra mellan eller också lägger man spån direkt på golvet. Det sistnämnda kan jag inte rekommendera om man inte bor i eget hus. Mina marsvin rastar sig aldrig på golvet vilket kaninerna gladeligen gör. Jag har ett antal stora burar längs väggarna och lite rör och en vetbed på golvet.  De sitter gärna och äter av det man tappat på golvet men rastar sig ändå inte där.  En helt spånbelagd yta inbjuder även de som inte så gärna lämnar buren till vandringar. Viktigt är att ha mängder med inredning som hus och rör och vad man kan hitta på så alla kan ha ett eget krypin. Marsvin är bytesdjur och panikspringer för att gömma sig och kan om man har otur sätta en klo i ögat på en kompis om alla springer till samma hörna.  Jag har stora avloppsrör liggande på golvet där även tjockisar kan passera utan att fastna. De använder marsvinen när de ska någonstans. De sitter aldrig i dem. Det finns komposteringbara pappersrör att köpa. Man kan bygga en tunnel som man lackar för att den lätt ska kunna tvättas.

 

För alla uppfödare är golvflock för honor en vinstgivande åtgärd då honorna inte drabbas av toxicos lika lätt eller nästan inte alls.

 

Hur ser jag att marsvinen trivs?

Stress behöver inte betyda överdriven aktivitet. Det kan lika gärna vara passivitet. Som jag tidigare skrivit är marsvin i rörelse nästan hela tiden om de har en bra miljö. De vilar 5 minuter, nästan aldrig längre. Man kan ha ganska många marsvin tillsammans om man har en stor bur. De trivs med många artfränder. De vill bara ha sina hus så att de kan vila med insynsskydd och ensamma. Visst finns det marsvin som ligger tätt tillsammans men de väljer oftast att ligga ensamma i sitt hus. Hanar är nästan mer benägna att vila tillsammans än honor.

 

Hur som helst så ska marsvin inte ligga på samma ställe och vara inaktivt. Då är buren för liten och kompisarna för få.  Jag har själv några burar som är för små men marsvinen behöver inte bo i dem för länge. Jag har nog ingen bur som motsvarar 50x100cm buren. Alla burar är större. En gammal Lunkarya, Aristoteles Danilo går med en kompis i en bur som är 180×62. Han skulle inte ta många steg om han bodde i mindre bur. Nu placerar jag mat på olika ställen så att han får vandra. Han springer inte runt men går sävligt mellan burarna. Han sover bara där det är mörkast.

 

Till sist inga höhäckar i burarna. Marsvin har rätt att äta från marken. De kan skada sig i höhäckarna också.

 Sammanfattning

Du ska inte se dina marsvin hela tiden!

 

Låga stora burar med mycket inredning.

 

Det ska minst finnas  ett gömsle/hus per marsvin

 

Inga lampor i eller nära burarna.

 

Inga höhäckar.

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet