Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Marsvinets foder

Marsvinets foder

Marsvin är betande djur men eftersom det svenska klimatet inte tillåter detta året om är det viktigt att marsvinets foder består av rikligt med hö. Även om marsvin har tillgång till färskt gräs på sommaren, behöver de hö för sin matsmältnings skull, annars kan de lätt utveckla diarré’. De är också vegetarianer och äter inte kött. Ta vara på vad naturen har att erbjuda. Börja på våren och ge små mängder av färskt gräs, som du successivt kan öka. Det gör du för att ditt marsvin inte ska få ont i magen. Klöver och torkade nässlor innehåller mycket c – vitamin och ges med fördel i lagom mängd. Det finns många giftiga växter som kan leda till att ditt marsvin blir sjukt eller i värsta fall dör. Är du osäker, kan du kolla upp växten på giftinformationen.

Något som inte bör ingå i marsvinets foder är kaninpellets eller blandningar utan använd bara marsvinspellets, som innehåller vitaminer, mineraler och näringsämnen. Marsvinsfoder har en hög halt folsyra och C-vitamin, vilket inte kaninfoder har. Kaninblandningar innehåller mycket fett och det klarar inte marsvinet av. Frukt ska ges i små mängder. Bra grönsaker är kål, persilja och paprika.

Marsvin har ett stort behov av C- vitamin och kan inte själv bilda det utan behöver få det tillsatt i kosten varje dag. Tillför det gärna i vattnet. Häll 10 mg askorbinsyra direkt i vattenflaskan. Marsvin ska inte ha saltstenar, då de kan utveckla urinsten.

Marsvin tillbringar stora delar av dygnet med att äta, därför bör det alltid finnas tillgång till något att äta på i buren. Gnagande på grenar stimulerar inte bara magen, de ser även till att tänderna inte växer sig för långa. Plocka gärna grenar från björk, bok, ek eller äppelträd. I färska grenar är näringshalten som störst, men grenar går även att torka för att fylla marsvinets behov även vintertid.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Gerbiler – en ny trend bland smådjursägare

Gerbilföreningen rekommenderar gerbiler av tre huvudskäl. De är mycket renliga, luktar inte och de sover …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet