Senaste nyheter
Hem / Katt / Mjäll hos katter kan bero på flera orsaker

Mjäll hos katter kan bero på flera orsaker

Att katten får mjäll i pälsen kan bero på flera orsaker. Mjällkvalster kan vara en orsak och det brukar yttra sig att katten bildar mjäll och och pälsen tovar sig på övre ryggen bak mot svansroten.

Att katten får mjäll kan bero på flera olika orsaker och behandlas på flera olika sätt. 

Mjällkvalster hos katt  är ca 0,4 mm stort och på gränsen till vad ett mänskligt öga kan se. Kattens symtom är mjällbildning på övre ryggen och lindrig klåda. Människor som är i kontakt med en katt som har mjällkvalster kan få röda kliande utslag som går över när katten behandlats.  Cheyletiella är en spindelart som kan förekomma hos hund, katt och kanin. Man kan behandla hundar och katter genom att tvätta med ett schampo som innehåller pyrethrin eller med Frontline® spot som är en spray. Veterinären kan också skriva ut Stronghold som är belagt med recept Om det finns flera djur i ett hushåll ska alla djur behandlas samtidigt. Kaniner bör inte behandlas med samma medel som hundar och katter utan ska behandlas med ett medel avsett för kaniner.

Felaktig kost hos katt kan leda till mjällbildning. Ibland finns inte tillräckligt med fettsyror  i maten och man behöver då se över sammansättningen i kattens dagliga kost. Detta upplevs ibland om en katt börjar äta kattmat för kastrater, vilket innehåller mindre fett. Man kan då testa att tillföra Viacutan som är ett fodertillskott för hund och katt. I det finns essentiella antiinflammatoriska fettsyror och naturliga antioxidanter som har antiinflammatorisk verkan på orolig hud. Även överviktiga katter kan få problem med ökad mjällbildning.

Stressade katter kan på sikt utveckla fysiska besvär. En katt kan bli stressad om den blir skrämd av t.e.x ett högt ljud eller en plötslig händelse. När katten blir stressad gör sig katten beredd att antingen fly eller slåss. En stressad katt kan  börja göra sina behov inomhus, visa aggressivitet, bli passiv, tappa lusten att äta. En stressad katt kan också få problem med pälsen. Det kan yttra sig att den blir matt och glanslös samt att katten får mjäll.

 

Under kattens fällningsperiod kan pälsen bli tovig och upplevas lite ”trött”. När katten tappar massa hår är det inte ovanligt att katten kliar sig och det rycker lite i pälsen. Både innekatter och utekatter  byter vanligtvis päls på våren och när den lossnar, lossnar också hudavlagringar som fastnar och i det kan det bildas mjäll på katten. Om möjligt bada katten en gång med ett milt schampo och se till att torka och om det går föna katten torr. Borsta dagligen under fällningsperioden. Tillsätt lite rapsolja i maten eller prova att ge en liten klick smör.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Foto: Arkiv Pixabay

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet