Senaste nyheter
Hem / Hund / Nalle – En omplaceringshund med tur!

Nalle – En omplaceringshund med tur!

Jenny driver bloggen JennyJon där Nalle har en egen kategori. Nalle är en långhårig schäferblandning som är 8,5 år och familjens ögonsten.

Växte upp i Fagersanna

Jenny växte upp i Fagersanna, som ligger i Västergötland, med 539 invånare. Redan som liten såg föräldrarna hennes intresse för djur. Hon hade dansmöss, katt och kaniner som barn. Ingen av hennes föräldrar hade något större djurintresse. Som barn läste hennes pappa alltid barnboken Bambis första år. Jenny har än idag kvar den nu sönderlästa boken.

Nalle – så kom det sig

Som vuxen är Nalle hennes första egna hund. För fem år sedan, fem dagar före julafton, hittade hon på nätet ett omplaceringshem för hundar. Eftersom det redan då fanns så många hundar, som behöver få ett nytt hem, bestämde Jenny och sambon Jon sig för att skaffa en omplaceringshund. Redan dagen efter att de besökt omplaceringshemmet och träffat Nalle, hämtade de hem honom. Han skulle inte behöva fira jul på ett hundhem, tänkte Jenny.

omplaceringshund

En del anser att man blir begränsad i vad man kan göra när man skaffar hund. För Jenny och Jon blev det precis tvärtom. Vi upptäckte hur bra det går att ta in på hotell med hund.

– Senast bodde vi på hotell Fars Hatt i Kungälv. Där fick Nalle bo gratis, berättar Jenny. På Hotell Carlia i Uddevalla mottogs Nalle på ett jättefint sätt: med en hund goodiebag. I goodiebagen fanns bajspåsar, delikatessgodis, ekologisk tass-salva och en liten handduk – från Dog Artist.

omplaceringshund

På bloggen kan man följa Jenny, Jon och Nalles liv. Jenny startade bloggen främst för att hon och Jon har släkt på flera håll i landet och för att deras släktingar ska kunna ta del av deras vardag. Idag är det många fler än släkten som följer deras blogg och Jenny arrangerar också tävlingar på bloggen. På fritiden komponerar hon och Jon ihop rim och ramsor och deltar själva i olika tävlingar. Jenny vann nyligen en årsförbrukning av Coca-Cola.

omplaceringshund

Artros och  höftledsdysplasi

Nalle lider av artros och höftledsdysplasi som han dagligen äter medicin och smärtstillande för. År 2008 började han halta kraftigt. Efter flera turer till veterinärer, många röntgenbilder och olika teorier, visade det sig att Nalles höfter var riktigt dåliga. Veterinären som fastställde diagnosen meddelade att detta förmodligen skulle förkorta Nalles liv. Han går nu på den högsta möjliga dosen smärtlindring. Nalle äter dessutom specialfoder och kosttillskottet glukosamin, som är ett preparat mot ledförslitning. Glukosamin lindrar ledsmärta och återuppbygger brosk och finns för både människor och djur.

– Vi arbetar även mycket med att bygga upp Nalles muskler för att stadga upp hans leder. Både jag och Nalle motionerar en del, säger Jenny. Vi simtränar, springer och cyklar på mjukt underlag i skogen. För Nalle gäller det ju samma sak som för människor som har problem med lederna – vi undviker trappor och hopp. Nu när det är halt ute, har vi också lärt Nalle att motionera på löpband, fortsätter Jenny.

omplaceringshundSchäfer

Fästingsjukdomen anaplasmos

Tack vare medicinen och den rehabiliterande träningen har Nalle blivit successivt bättre och han rör sig i nuläget mer eller mindre obehindrat. I somras började dessvärre Nalle halta igen. Jenny och Jon fruktade då att hans sjukdom slutligen brutit igenom medicineringen. Hos veterinären togs kompletterande blodprover, som visade på fästingsjukdomen anaplasmos (tidigare kallad ehrlichios eller fästingfeber). Symtom på anaplasmos kan vara akut feber, stelhet, ömhet och dålig aptit. Nalle behandlades därefter med antibiotika. Medicineringen hade god verkan och Nalle började snart röra som vanligt igen.

Jenny och Jon har provat de flesta fästingskydd på marknaden, men anser att Frontline fungerar bäst för Nalle. Han får ofta fästingar, eftersom de bor i ett fästingrikt område. Det är inte ovanligt att hitta ett tiotal fästingar på Nalle dagligen under fästingsäsongen, trots fästingskyddet.

Fem år har gått sedan Jenny och Jon hämtade Nalle från omplaceringshemmet. Hans tidigare ägare lämnade ifrån sig honom bl.a. på grund av tidsbrist. Och visst tar Nalle mycket tid, han har många behov som behöver tillfredställas. Men det är tid som de gärna lägger ner på honom.

­­– När vi skaffade Nalle förändrades våra liv totalt, säger Jenny. Han betyder så enormt mycket för oss!

Schäfer

Maria Fabach

info@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet