Senaste nyheter
Hem / Katt / När man behöver stödmata kattungar

När man behöver stödmata kattungar

Kattungar som av någon anledning inte får modersmjölk av sin kattmamma kan behöva stödmatas med mjölkersättning. Det är inte helt enkelt att föda upp kattungar och det är ett tidskrävande jobb dygnet runt den första tiden.

Kattungens tolv första veckor

Ibland händer det att kattungar inte har tillgång till den viktiga modersmjölken. Kanske har ungarna behövt förlösas med kejsarsnitt och kattmamman tappat intresset för dem. Ibland händer det att kattmamman omkommer av sjukdom eller olycka, t.ex. blir påkörd.

Hos veterinären och i välsorterade djuraffärer kan man köpa mjölkersättning, men den finns också att beställa på apoteket på nätet.  Viktigt är att man införskaffar en lämplig nappflaska för kattungar. Får de i sig för snabbt kan mjölken hamna fel. Mata inte en kattunge som ligger på rygg, då kan mjölken hamna i lungorna.

Öppna försiktigt kattungens mun med hjälp av din fingertopp.  Lägg sen toppen av nappflaskan på tungan. Om inte kattungen börjar suga, kan man smeka kattungen lätt i mungipan för att aktivera sugreflexen.

Oftast reglerar kattungarna hur mycket mjölk de vill dricka, precis som de gör när de diar. Men om en kattunge är t.e.x  svag så kan den behöva lite extra omsorg och behöva matas med mindre portioner i tätare intervaller.

På mjölkersättningen står det hur mycket och hur ofta man ska ge. I början brukar man behöva mata kattungarna ungefär var tredje timme. Ersättningen ska serveras rumstempererad. Det kan vara bra att väga kattungarna varje dag i början. En kattunge ska gå upp ca 10 – 15 gram/ per dag beroende på ras. Katter är laktosintoleranta så man ska inte ge komjölk.

När kattungarna är ca fem – sex veckor brukar det vara lagom att introducera vanlig kattmatt, men mjölkersättning ska ges ända till katterna är 10 – 12 veckor.

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet