Senaste nyheter
Hem / Fåglar / När papegojorna står för underhållningen

När papegojorna står för underhållningen

Vad gör man när man har två olika saker man brinner för och vill kombinera dem i ett och samma yrke och det yrket inte finns? Den frågan ställde sig Rebecka Johansson när hon började närma sig yrkeslivet. Rebecka har två stora intressen i livet – musik och fåglar och de är grundstenarna till hennes företag Parrotmusic. Ett företag där Rebecka och hennes fåglar står för underhållningen.

När Rebecka kom hem från BB placerades barnsängen bredvid fågelburen och i takt med att Rebecka blev äldre blev den ena papegojan mer och mer hennes egen. Idag har hon fyra egna fåglar. Noa en blåpannad amazon, Bebis – en equador amazon, Felix – en – blågul ara och Saga – en morhuvad långvinge dvärgpapegoja.

papegojer
Rebecka och hennes papegojor underhåller och uppträder runt om i Sverige. Parrotmusic anlitas bl.a. av förskolor, skolor och äldreboenden. Men papegojorna uppträder också på mässor, bröllop och alla möjliga slags arrangemang. Ibland anlitas de även till barnkalas och deltar i skattjakter.
Papegojorna styrketränar, åker rullskridskor, målar tavlor, spelar basket och mycket mer under showen. Ibland får publiken prova att mata, kela och hålla i någon av papegojorna.

Papegoja spelar basket
När de åker runt och uppträder finns det vissa saker de alltid har med sig. Sele och koppel – Rebecka har dem aldrig lösa bland människor. Det kan alltid finnas dem som är rädda. Felix som är lite busig kanske tar en kaka från kakfatet och doppar den i någon annans kaffe. Det är inte alla som uppskattar det, även om de allra flesta skrattar. Klicker och varsin egen sittpinne har de också alltid med sig, samt ett litet gosedjur att sysselsätta sig med, när de väntar på sin stund i rampljuset. Det är de små detaljerna som gör dem trygga när de åker runt bland alla okända miljöer.
De älskar att följa med när jag ska någonstans, berättar Rebecka. När jag tar fram transportburarna rusar de fram och vill in i dem.
Idén och mycket av inspirationen har Rebecka hämtat från Loropark – en papegoj uppvisning på Teneriffa. Favorittrixen är flera. Mest uppskattat bland barnen är det när Rebecka frågar och Papegojorna svarar:
Vad säger hunden – Voff, voff
Vad säger katten – Mjau
Vad säger Bebis (Bebis är en av papegojorna) – Vad dum du är!

Papegoja P1070337papegojor
Felix på sin lilla röda trehjuling brukar göra succé – han är så söt, utbrister Rebecka.
Men Rebecka bjuder även på lite ”papegojskola” under showen. Hon lär t.ex. ut hur man gör en vanlig hälsoundersökning på papegojor.
Under vissa uppträdande brukar någon av dem måla en tavla, berättar Rebecka. Det tycker många är väldigt fascinerande. Tavlan lottas sedan ut. Uppträder vi på ett äldreboende, skänker jag tavlan till dem och det blir ett trevligt minne.
Med tålamod och massor av tid, tränar Rebecka och papegojorna fem dagar i veckan. En kvart i taget brukar vara lagom och flera tillfällen per dag. Att lära en papegoja att måla en tavla tar tid och kräver massa tålamod. Första steget var att bara nudda penseln, steg två att greppa den och steg tre att röra på huvudet så att penseln rör sig. Sedan var det dags att sätta på färg.
Med hjälp av klicker tränar Rebecka in alla moment, men innan hon börjar träna in tricks så är den grundläggande träningen mycket viktig. Jag måste kunna lyfta på fågelns vingar, utan problem, fila klorna och fåglarna måste komma på inkallning, säger Rebecka.
Eftersom utbudet av papegojartiklar som passar deras ändamål är rätt smalt, så tillverkar Rebecka mycket av sina scentillbehör själv. Som t.ex.basketkorgen. All denna träning och all uppmärksamhet gör dem till mycket sociala fåglar. Kanske lite för sociala ibland, skrattar Rebecka.

En papegoja uppnår ca ett sju – årigt barns intelligensnivå. De befinner sig ständigt i trotsåldern. Felix är en riktig retsticka och han vet precis vad han får göra och inte göra.
När bebis sitter och säger vad säger hunden? vov vov vov, om och om igen, så brukar Felix säga – håll käften.
Sen när Felix svär så ropar Bebis bra, och låter som klickern.
När jag bodde hemma så retade dem ofta hunden, de gör dem gärna nu också när hunden hälsar på.
När han viftar på svansen så  knackar de i väggen eller golvet ropar dem kom in, då springer hunden till dörren och skäller, och fåglarna skrattar. detta gör de också om och om igen.
En annan kul sak är att när posten trillar in i brevinkastet, så säger Felix ibland, nu kommer posten, fåglarna.
troligtvis har dem blivit rädda nån gång när nån tidning trillat in, och så har brevbäraren alltid sagt genom brevinkastet, nu kommer posten fåglarna. för att inte skrämma dem.
Felix hoppar upp och öppnar dörren till trappuppgången och går och knackar med näbben på grannens dörr, om man inte låser den. Han och bebis brukar sitta och leka tittut med varandra i sina voljärer, de brukar sitta på varsin sida om sina blomlådor som är fulla med örter och färska kryddor, så tittar en av dem fram och säger tittut, och sen duckar han. och så gör nästa fågel samma sak, om och om igen.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Join the Forum discussion on this post

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

En kommentar

  1. En otroligt rolig och charmig artikel, måste vara underbart att nå varje resultat vid inlärning. Lycka till, Kramar från Yvonne

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet