Senaste nyheter
Hem / Häst / Naturlig hästhållning – Natural horsemanship

Naturlig hästhållning – Natural horsemanship

Naturlig hästhållning innebär att arbeta för att hästens miljö och välmående ska tillgodoses på ett sätt liknande vildhästen. Naturlig hästhållning går lite hand i hand med NH (natural horsemanship). Eftersom hästens naturliga miljö och behov, hänger ihop med hästens naturliga psyke.

Marie fick sin första egna ponny när hon var sju år gammal. Men är född in i hästvärlden eftersom hennes mamma hade hästar. Marie har tävlat i ponnytrav i flera år ända upp till elitnivå fram till 2011, då hon blev 15 år. När man blir 15 får man inte köra A –ponny längre och då valde hon att satsa på hästen istället för travet. Nu håller Marie på att skola om hästen inom körning. Hennes häst är barfota och de rider utan bett. Det är dock krav på bett inom tävlingsformen körning.

Naturlig hästhållning

Att  sko en häst medför massor av nackdelar. Man förstör det naturliga slitaget och de naturliga funktionerna i hoven. Om du sköter den barfota hoven rätt så är det oftast hälsosammare för hästen att vara barfota.

Naturlig hästhållning kretsar kring flera livsstilar. Jag tycker det är viktigt att skilja på hästhantering och hästhållning, säger Marie. I hästhållningen försöker man nå upp till de naturliga kraven hos hästen. Den ska ha sin flock. Den ska ha foder, helst dygnet runt så att den kan plocka mat den är hungrig. Hästar behöver få utlopp för sina naturliga beteenden när det gäller utevistelse och motion. Det är ett väldigt komplext koncept. Jag tycker att har man en häst som inte är avhästad ( en häst som aldrig gått i flock tidigare) så finns det ingenting som kan ersätta en äkta hästflock. Hästen har ett speciellt kroppsspråk. Speciella ritualer och beteenden som den bara utövar med andra hästar. En häst kan inte se en get som en jämlike, därför kan de inte få ut samma samspel av en get.

Hästar kan gå in i ett apatiskt tillstånd. De kan se helt neutrala ut men de mår jättedåligt psykiskt. Man kan märka det på många små signaler. T.ex. en häst som tidigare varit livlig och delaktig ändrar beteende. Börjar hästen visa mindre och mindre engagemang och går in i sig själv och man ser att hästen verkligen tycker inte tycker om situationen, är det en stor risk att hästen blir apatisk. En apatisk häst går bara med på saker per automatik. Den ifrågasätter aldrig. Den försöker inte kommunicera eller komma med egna förslag. Man kan se det tydligt på vissa ridskoleponnysar. De visar hela tiden att de inte vill bli sadlade och tränsade. När hästen surar lite får den en smäll på bogen – de ska bara sköta sig! Är du inte lyhörd för hästen och ser dennes signaler, kan den hästen bli mer eller mindre apatisk förr eller senare. Den får helt enkelt inte komma med egna förslag och vara en del av kommunikationen. Jag använder uttrycket avhästad på hästar som inte fungerar riktigt. En av mina hästar hade aldrig tidigare gått i en riktig flock. Det gjorde att hon inte visste hur hon skulle kommunicera med andra hästar. När de närmade sig så vände hon sig om och försökte fly. Hon förstod inte vad hon gjorde för fel, hon gick rakt på hästar som tydligt visade att de ville vara ifred. Hon har fått lära sig den hårda vägen och åkt på mycket stryk. Idag fungerar hon bra i flocken.

Så länge du kan hålla en häst naturligt bör du göra det, säger Marie. Tyvärr så är det lite svårt i Sverige p.g.a. vårt klimat. Halva året finns det inte tillräckligt mycket näring i våra skogar och på våra ängar. Man ska hålla sig ifrån kraftfoder och hästar ska hela tiden ha något att tugga på. Enligt vad jag har förstått så sitter mättnadskänslan hos en häst i tugg muskeln och inte i magmuskeln. Därför behöver hästen tugga mycket. När de får tugga hela tiden minskar risken för magsår ,stress eller apatiska tillstånd.

Naturlig hästhållning

Nyligen var en debatt där man just diskuterade att en högpresterande häst blir sämre på för mycket kolhydrater. Det ger för snabb energi. Många är rädda för att hästen ska bli överviktig. De allra flesta hästägare kontrollerar noga vad hästen får i sig. Jag tror på att hästar ska gå på ett naturligt bete – inte åkermark och inte övergödslat. Helst av allt ska betet vara skogsbete varvat med ängar, så att de får i sig olika spårämnen och många olika typer av vitaminer. En del undviker att släppa sina hästar på den typen av mark, de tror att de inte får i sig tillräckligt. De två vanligaste misstagen hästägare gör är att antingen sätter de sin häst på för kraftigt bete, så att de löper risk för att få fång eller kolhydratsförgiftning. Eller så sätter man dem inte på bete alls, för att man är rädd att få för tjocka hästar. Av rädsla för att ens häst ska skadas väljer en del hästägare att inte låta sin häst gå tillsammans med andra hästar. De är vanliga uppfattningar bland hästägare.

 

Jag tror personligen att man inte ska ge sina hästar mycket av någonting t.ex. äpplen. Det är ju väldigt omdiskuterat vad det är som gör att en häst får fång. Fång är en typ av förgiftning där lamellerna tar stryk av förgiftningen. Man ska inte helst ge för mycket äpplen då äpplen är söta och innehåller för mycket kolhydrater och svampbakterier, som är en bidragande orsak till strålröta. Olika typer av hovåkommor kan uppkomma av för mycket kraftfoder, det är därför jag är emot det.

Rörelsemönster

En vildhäst vandrar mellan tre och fem mil per dag. De går och äter ständigt. Det kan vara svårt som hästägare att ha en så stor hage. Jag personligen tycker att man får försöka kompensera ytan. Det viktigaste av allt är att det aldrig får bli riktigt lerigt i hagen. Är hagen lerig när det regnar lite grann så är hagen för liten. Hästen rör sig hela tiden över den ytan den har och luckrar upp marken. En orsak som kan leda till strålröta och hovproblem.

Placera vatten och foder långt ifrån varandra så att hästen måste röra sig där emellan.  Marie tipsar också om, hur man undviker att hästens vatten fryser på vintern. Lägg obehandlade träbitar i vattnet. T.e.x björkbitar.  Då kommer hästen att putta runt dem. Ishinnan hinner då inte lägga sig ordentligt. Då håller vattnet sig ofruset. Det fungerar inte t.ex. i Kiruna där minusgraderna blir för höga. Ett till tips är att köpa lite större frigolitlådor, som man fraktar mat i. Man sätter vattenhinken eller baljan i den och mellan vattenhinken och frigoliten fyller man med spån. Det isolerar bra mot kylan. Det ska jag själv prova nu i vinter.

Hästens sömnmönster

Hästar har inte den normala sömnrytmen som vi människor har. Många missuppfattar och tror att det är mysigt för hästen att komma in i stallet och sova åtta timmar. Hästar har ett litet sömnbehov. De sover i korta stötar under hela dygnet. Det naturliga för en häst är att välja själv när den vill slumra till en stund i hagen. En förutsättning för att hästen ska känna sig trygg med det, är att den ingår i en hästflock. En ensam häst som går utan flock måste vakta hela tiden för att den tror att den kan bli attackerad av rovdjur. Eftersom hästar är bytesdjur, ligger det i deras instinkt att hela tiden vara på sin vakt. Hästen är hela tiden beredd och anser sig själv som ett potentiellt byte åt rovdjuren. I en hästflock turas hästarna om att ”hålla vakt”. Jag tror att tryggheten som en flock ger och utevistelse dygnet runt ger de absoluta bästa förutsättningarna för hästens välbefinnande. Att stoppa in hästar i en box är absolut inget jag förespråkar, säger Marie.

Vi har en lag i Sverige som säger att är hästen ute i mer än sexton timmar så ska den ha tillgång någon form av vindskydd. Det jag tycker är viktigt att tänka på där, är att det inte får vara för instängt. Det bästa är om hästen kan se 360 grader. Hästen känner sig tryggast om den kan full översikt över sin omgivning. Får hästen ingen trygghet rubbar det hästens sömnbehov och psyke.

Jag tror att i vårt moderna samhälle så har naturlig hästhållning och NH (natural horsemanship) en stark koppling. Den person som tänker på hästens naturliga miljö och behov, tänker nog också på hästens naturliga psykologi.

Maria Fabach maria@vimeddjur.se Foto: Marie Sjöberg

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet