Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Kanin / Nordisk Kaninutställning

Nordisk Kaninutställning

I helgen pågick en nordisk kaninutställning i Södertälje. Under tre dagar kunde man som besökare strosa runt och kika på inte mindre än 1453 kaniner uppdelat på ca 40 olika raser.

Kaninerna är på väg tillbaka för att ta sin rättmätiga plats som våra populära keldjur. Sveriges största utställning för kaniner bjöd förutom på kaninutställning, även på SM i kaninhoppning.  För den som var trött i benen och behövde sätta sig ner en stund, fanns ett flertal föreläsningar att lyssna på. Arrangörer denna gång var Stockholm och Uppsala kaninavelsföreningar.

Långa rader med kaninburar fyllde Täljehallen. Där väntade kaninerna på att funktionärer skulle bära fram dem till domaren för bedömning. På de burar vars kaniner fått sin bedömning satt sedan ett papper där man kunde se kaninens ras, färg och bedömningar.

Vissa kaniner var på jakt efter ny ägare och hade en lapp där det stod till salu. För den som hittat just sin drömkanin fanns möjlighet att anmäla sitt intresse i bokningen.

Lotta Karlsson är  ledamot i Stockholm läns kaninavelsförening och pressansvarig under helgens kaninutställning.  – den här helgen vill vi visa upp hela kaninen både som produktionsdjur och sällskapsdjur säger Lotta. Jag har full respekt mot båda sidor och förstår om det känns konstigt för en del att kaninen föds upp för att användas till mat och kläder.

Ca 40 kaninraser bedömdes och titlar som b.l.a Bäst i ras och Svensk mästare utdelades. Minsta kaninen vägde ca 0,8 kilo och största nästan nio kilo.

Mässans minsta kanin vs största

Birgitta Nolstrand var en av dem som tillsammans med sin kanin Jordbros Paulina  tog hem en av titlarna – bäst i ras! Dagen till ära var hon klädd i kläder matchande kaninen.

Jordbros Paulina  tog hem en av titlarna - bäst i ras!

Marie Kurtson som driver Nattens stuteri fanns på plats för att visa när man klipper en angorakanin och sedan hur man använder spinnrocken för att göra fina garner. Angora är känt för att vara väldigt varmt! En angora klipps i etapper. Man klipper först ryggen, sedan väntar man två veckor innan man klipper vidare, berättar Marie.

Kaninutställning

DSC_2084

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Nytt virus har upptäckts hos kaniner i Sverige

Nytt virus har upptäckts hos kaniner i Sverige

En ny typ av virus har hittats hos våra kaniner i Sverige. Det liknar det …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet