Senaste nyheter
Hem / Hund / Noskvalster hos hund

Noskvalster hos hund

Noskvalster hos hund (på latin Pneumonyssoides caninum) är en parasit som lever i hundens nos och bihålornas slemhinnor. Hundar över hela världen drabbas, men de är mest förekommande i Sverige, Norge och Finland. Vanliga symtom kan vara att hunden går omkring och nyser och fnyser. Det kan vara svårt att konstatera om en hund drabbats av noskvalster.

Noskvalster hos hund

Hur smittas noskvalster?
Man tror att noskvalster smittar vid direkt överföring. D.v.s att två hundar t.e.x. nosar på varandra. Men noskvalster kan överleva ett bra tag utanför hundens nos om miljön är fuktig, så det skulle inte vara omöjligt att hundar också kan smittas vid indirekt kontakt. Däremot i en vanlig inomhusmiljö överlever de i ca ett dygn.
Det senare är inte en bevisad smittväg.

Noskvalster är ca 1*1,5 mm i storlek och lite gulaktiga i färgen. Om man tittar med ett förstoringsglas in i hundens nos kan man ibland se dem krypa omkring där inne.

Är noskvalster farligt? 
Nej, dessa kvalster är ofarliga men orsakar obehag hos hunden.

Hur märker man att djuret fått noskvalster?
Om hunden uppvisar symptom från framförallt de övre luftvägarna, med nysningar, inåtvända hostningar, fnysningar och försämrat luktsinne, och allmäntillståndet samtidigt är påverkat, kan den ha fått noskvalster. En obduktion av näs- och bihålorna krävs för att fastställa om det rör sig om noskvalster.

Är det några specifika raser som är särskilt drabbade?
Det är ganska vanligt förekommande hos jakthundar.

Hur behandlas noskvalster hos hund?
Det behandlas med Interceptor, som är en tablett. Det kan vara svårt att bedöma om en hund har fått noskvalster och därför väljer man ibland att behandla även om man inte kan konstatera.

Hur kan man förebygga noskvalster?
Det har visat sig att medicin mot hjärtmask även ger skydd mot noskvalster. Många behandlar sina jakthundar i förebyggande syfte varje vår och höst.

 

Källor: Agria, hundvett.com och Fjällveterinären
Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet