Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Nytillskott på Nordens Ark!

Nytillskott på Nordens Ark!

 

Glasögontrana

Nordens Ark har lyckats med något unikt. För första gången någonsin i Sverige har det fötts två glasögontranor. Det har tagit sjutton år för djurparken att lyckas. Arten är unik och förekommer bara på Nordens Ark.

Till skillnad från många andra fågelarter så är det i det här fallet honan som uppvaktar hanen. Hon gör det genom att ropa på honom två gånger och han besvarar det med ett rop. Uppvaktningen består också av speciella rörelser.

För sjutton år sedan flyttade den första glasögontranan in på Nordens Ark. Där lever de utomhus året om, men har kan gå in om de vill. De är allätare, men tar mest insekter och möss. Det kan även slinka ner en och annan groda. Som komplement så utfodras de också med pellets.

De kallas glasögontrana eftersom de blir röda runt ögonen när de blir större.

I det vilda lever glasögontranan i östra Ryssland, Mongoliet och Kina. Det finns flera hot mot arten, men det största hotet är människan. Människan gör ingrepp och förändringar i naturen som gör att levnadsvillkoren blir svårare och häckningsplatserna förstörs. När människor bygger stora dammar hindras det naturliga vattenflödet, vilket i sin tur leder till att tranorna får sina övervintringsområden förstörda.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Källa: Bilden är lånad av Nordens Ark

Join the Forum discussion on this post

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet