Senaste nyheter
Hem / Hund / Nytt år nya vanor!

Nytt år nya vanor!

Nytt år betyder för de flesta en massa nyårslöften, sluta röka, börja motionera, spara pengar… Men vanligtvis har nyårslöftena en tendens att inte hålla längre än 3: e januari. Våra husdjur avlägger inga nyårslöften, men kanske vi kan bli lite mer uthålliga om vi skapar nyårslöften som gäller även dem?

Aktivering kanin

Att börja träna är ett av de vanligaste nyårslöftena och visst är det bra om vi rör på oss så att våra kroppar hålls igång och är starka. Men hur många avlägger ett nyårslöfte om att leka mer med sina husdjur? Motionen vi får så att säga ”gratis” av att ha husdjur som hund, häst eller katt är ju att vi måste gå ut med hunden, rida hästen och tja åtminstone tömma lådan för katten. Men om vi vill förena nytta med nöje kan vi lova oss själva och våra vänner att vi ska avsätta tid för lek. Leken kan innehålla träning av nya konster och färdigheter men det kan också ”bara” vara en lek.

Hundägare vet ju hur tämligen enkelt det är att försöka lära en hund att sitta, ligga, söka, krypa, skälla, ligga död eller något annat. Med rätt godis eller med klickteknik kan man locka hunden att göra allt möjligt. Katter däremot är ju inte helt fogliga och verkar oftast tycka att det är matte eller husse som ska läras och att de själva är de som bestämmer. Däremot är de ganska svaga för lek. Till och med den mest avmätta katt kan frångå sin överlägsna min när en fjäder dras över golvet. Även hästar är oerhört läraktiga och har en förmåga att lära sig de mest spektakulära konster. Tänk bara på cirkushästar eller hästarna som används i westernfilmer och annat.

Träning kan låta som ett måste, men ”lek” däremot är något vi gör för vårt höga nöjes skull. Om vi kunde fråga våra husdjur är jag ganska säker på att de enstämmigt skulle säga att vi hussar och mattar leker på tok för lite.  Idag finns till och med en organisation startats för människor som heter Playing for Change (fritt översatt; Leka för förändring) där sociala entreprenörer kan bli sponsrade för förslag om hur man kan hjälpa barn genom att ”leka” fram kunskaper. Det är tydligt att många av oss glömt bort konsten att leka.

Vi som har djur kan ju använda oss av leken, både som lite extra motion, öka vår kreativitet och att skapa en relation med våra djur som är flerdimensionell.  Om du tänker dig in i hur det är att vara en hund som förvisso får följa med dig ut på promenader, vilket ju är bra, men är det särskilt kul? Vanligtvis när en hund skött sig bra under en promenad kan man höra matte/husse säga: Nu var du duktig – spring och lek!

Jaha, alldeles själv då eller? Samma med hästar, de får gå lösa i hagen och springa av sig eller busa med sina hästkompisar, om de har några, rulla sig i gräset eller i snön eller vad de nu kan känna för.

aktivering häst

 

Katter som får gå ut har kanske inte så många klagomål på det här området, men innekatter, särskilt ensamkatter, skulle säkert uppskatta lite mer engagemang från husse och matte när det gällde leken.

Det finns ju massor av saker vi kan leka med våra husdjur, precis som med varandra. Kurragömma fungerar bra med både hästar, hundar och katter. Leta efter godis, typ som en skattjakt går också bra. Hämta saker, lämna saker, följa John, ja ni vet. Ju mer du leker med ditt husdjur, ju mer lär det sig att förstå tonfall, kroppsspråk och kommandon och du lär dig också mer om ditt djur. När vi spenderar tid med våra djur, utan att de ska drillas eller lära sig något som vi sedan stolt kan visa upp för vänner och bekanta, utan bara för att leka och ha roligt tillsammans djupnar kontakten, samspelet och glädjen vi har av varandra. Precis som Ugglan sjöng i Fablernas Värld – ”Djuren är väl också människor – djuren har väl också känslor”. Lär känna ditt husdjur med hjälp av lek, du kommer att röra på dig mer, du kommer att hitta på finurliga saker eller hjälpmedel som gör leken roligare och bäst av allt du kommer att spendera tid med en av dina bästa vänner på ett sätt som ger er båda glädje, skratt och fina minnen.

Paula Jacobsson

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet