Senaste nyheter
Hem / Hamster / Nytt utbrott av Papova (HaPv) har drabbat hamstersverige

Nytt utbrott av Papova (HaPv) har drabbat hamstersverige

Hamstersverige har fått ett nytt utbrott av Papovavirus(HaPv) och ett flertal uppfödare har åter igen drabbats hårt. HaPv är en mycket smittsam och farlig sjukdom som förekommer hos syrisk guldhamster och europeisk fälthamster. Den drabbar dock inte andra djurarter.

 

Symtom
Vanliga symtom är vårtor på hakan eller övriga huvudet hos hamstern, även lymfkörtlarna inne i kroppen kan drabbas av knölar på huden, likt tumörer. Det är vårtorna och njurarna, som genom urinen, för det levande viruset vidare. Tumörerna i sig själva kan inte föra viruset vidare. Man kan se om en hamster har drabbats t.e.x genom att dennes hakpåse växer. Andra symtom är hård/ svullen mage. Avmagring är ytterligare ett symtom. Hamstrar kan dock få vårtor utan att ha sjukdomen Papova. Sjukdomen drabbar främst äldre hamstrar men kan även drabba yngre. Djur utan symtom kan vara bärare av viruset och föra smittan vidare.
papova 3

Smittoväg
Papova är en virussjukdom som smittar genom att fastna i t.e.x hår, på klädesplagg eller att buren är virussmittad. Smittan kan sitta kvar i månader i buren och buren bör rengöras med Vircon, ett virusdödande medel. Djuren behöver inte ha haft direktkontakt för att smittas. Det är inte ett luftburet virus utan sprids genom att det fastnar på t.e.x filtar händer burens underlag. Inkubationstiden är 7,5 månad. Hamstrar som smittats som ungar kan utveckla symtom upp till de är 34 veckor.
Papova har en inkubationstid upp till 7,5 månader, vilket gör att karantäntiden blir en stor del av hamsterns liv. Hamstern kan bära på smittan utan att veta om det och smitta ner andra hamstrar innan den själv insjuknar. Det finns även bärare som inte visar några symtom. Man kan i dagsläget inte fastställa Papova på något annat sätt än vid obduktion.
Maria Fabach
maria@vimeddjur.se
Foto: Ronja Urbig

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Dvärghamster

Dvärghamstrar är flockdjur

Dvärghamstrar är flockdjur. Dvärghamstrar lever i familjära grupper i det vilda och enligt Svenska djurskyddslagen ska de …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet