Senaste nyheter
Hem / Hund / Ögonlysning av hund

Ögonlysning av hund

För att förebygga olika ärftliga sjukdomar är det brukligt att hundar genomgår ögonlysning innan de tas i avel. Först får hunden ögondroppar för att vidga pupillen och sedan undersöker veterinären hundens ögon med hjälp av olika instrument. Här berättar veterinär Erik Kjellgren hur ögonlysning av hund på Väsby djursjukhus går till.

Ärftliga sjukdomar
Idag är det vanligt att uppfödare väljer valp åt sina köpare. De kan ofta tidigt se om en valp är av ”avelsmaterial” och sälja den till en köpare som är intresserad av att ta en valpkull. Dock kan man aldrig sälja en färdig avelshund som valp, utan vägen dit är lång och består av ett antal tester och undersökningar innan hunden är godkänd för avel. Ett moment är ögonlysning som även kallas ögonspegling. Man undersöker då hunden för att se om den är bärare av olika slags sjukdomar som t.ex. PRA (ärftlig näthinneförtvining). eller katarakt (grå starr)

Ögonlysning av hund på Väsby Djursjukhus
Matte och hund i väntrummet

Vimeddjur fick följa med veterinär Erik Kjellgren under en dag på Väsby djursjukhus. Erik Kjellgren är en av Sveriges ögonlysare/ögonspeglare. Han utför ögonlysning bl.a. på Väsby Djursjukhus. – En av mina uppgifter här är undersöka hundar och katter för att kunna upptäcka ev. ögonsjukdomar. Det finns sjukdomar hos hundar och katter som kan ge upphov till synskada i värsta fall till blindhet. De sjukdomar eller förändringar som upptäcks protokollsförs eftersom de är ärftliga och förs in en avelsdatabas på Svenska Kennelklubben. På så sätt kan man förhindra att djur som bär på sjuka arvsanlag för arvet vidare. Om ett djur har förändringar tittar man på föräldradjuren och övriga kullsyskon för att se om det finns fler släktingar med samma förändring. Så med hjälp av undersökningen kan man både spåra och förhindra att sjukdomen sprids vidare, menar Erik.

Hårda restriktioner 
Vissa sjukdomar som t.ex. PRA som leder till blindhet är det hårda restriktioner på och man får inte avla på varken syskon eller föräldradjur. Vissa sjukdomar har ett väldigt starkt och bestämt regelverk, medan andra sjukdomar har ett mer flytande regelverk. Det är också en ambitionsfråga hos djurägaren. Vissa är uppfödare är väldigt restriktiva medan andra är lite mindre restriktiva, menar Erik. Vissa raser har en liten avelsbas t.ex. vid nya raser då är uppfödarna inte lika restriktiva vid ögonförändringar av mindre allvarlig karaktär. För minskar man avelsbasen ytterligare riskerar man att få in sjukdomar p.ga inavel istället. Ett råd till blivande valpköpare är att titta på SKK avelsdata och läsa på om uppfödarnas resultat innan man bestämmer sig för var man ska köpa sin valp ifrån.

Tidigare problem
Svenska hundar har procentuellt lågt antal fall insjuknande hundar jämfört med andra länder. Vi har vid några tillfällen haft problem inom vissa raser då det plötsligt dykt upp ett ”problem”. T.ex. var det ganska vanligt med PRA hos labrador retriever för länge sen. Det är det inte längre. Det var även en period med problem med PRA hos tax, då en viss hanhund som var anlagsbärare och betäckte vissa tikar som i sin tur förde sjukdomen vidare till sina valpar. Men tack vare bekämpningsprogram har man kommit åt problemen. Just nu är situationen väldigt lugn och få raser har problem. Enligt veterinär Erik Kjellgren är det inte speciella raser som är extra utsatta utan det finns ströfall inom många raser.

Så går det till
En hund som ska ögonlysas måste vara öronmärkt eller chipmärkt och ägaren måste ta med stamtavla så att hundens identitet kan styrkas. Hunden får först ögondroppar av en sköterska oftast redan i väntrummet tjugo minuter innan själva undersökningen. Detta för att hundens pupiller ska vidgas och veterinären ska kunna se hundens ögonbottnar ordentligt. Veterinären undersöker sedan hunden med olika slags lampor. Veterinären tittar på näthinnan och synnerven men även på linsen, hornhinnan och ögonlocken. Ibland mäts även ögats tryck med en särskild tryckmätare och hela undersökningen tar ca 10 minuter. I de flesta fall orsakar undersökningen inget obehag för hunden.

En av dagens besökare är leonbergern Bree (Radiant Stars Blissfull Breannah)

(Vid filmtillfället används belysning, vilket man inte gör vid en vanlig undersökning.)

Efter undersökningen fyller Erik i ett speciellt ögonundersökningsintyg som är framtaget från Svenska Kennelklubben, där markerar hand den information som han har fått fram vid undersökningen. Hundägaren har skrivit på intyget och intygat att det är den  hunden så att identiteten stämmer. Eventuella fynd skrivs sedan in. Sedan skriver Erik själv under för att intyga att det är sant. Hundägaren får en kopia. Originalet skickas till Svenska Kennelklubbens avelsdatabas där det förs in i registret. En kopia behåller Erik själv på sin klinik. Undersökningsresultatet skickas in oavsett om det är godkänt eller inte. De hundar som bär på ärftliga sjukdomar bör inte användas i avel.

Ändå ett bra liv
En hund som inte kan se kan ha ett bra liv om den bor under ordnade former. Det vill säga bor där den alltid har bott och man låter bli att möblera om alltför ofta, säger Erik. Hos vissa hundraser där sannolikheten är väldigt liten att man ska hitta något problem vid låg ålder, så gör man i allmänhet första undersökningen vid ca två års ålder, om det är tänkt att djuret ska gå i avel. Använder man djuret i avel undersöks djuret en gång varje år.

Hundens syn jämfört med människans
En påtaglig skillnad mellan hunden och människans öga är att människan öga har förmåga att ändra linsens form en hel del. Vi kan alltså fokusera på nära avstånd och avstånd som är längre bort. Vi kan alltså ändra på linsens tjocklek, berättar Erik. T.ex. om vi läser ser vi till att linsen blir tjockare, men om vi tittar på längre håll så blir linsen tunnare. Hundar har inte samma förmåga att ackomodera linsen utan deras lins är mer inställd på ”lagom”. Hundens färgseende skiljer sig från människans. Hundar ser inte hela det färgspektrum som vi människor ser. De ser betydligt grövre än människan. Hundens synskärpa är lägre än människans. Alltså tre skillnader. Ackomodaton, mindre utvecklat färgseende, sämre synskärpa. De ser en slags grundfärgskala. Tanken är att denna hund ska få gå i avel, men först återstår en ögonlysning och ett MH – test.

Hur blir man ögonlysare?
Min mamma var ögonspecialist fast för människor. När jag var nyanställd veterinär på djursjukhuset i Göteborg, så tyckte min dåvarande chef att jag borde ägna mig åt djurögon. Det var på Djursjukhuset i Helsingborg jag började min oftamologiutbildning, berättar Erik.  Min dåvarande chef tyckte att jag borde ägna mig åt djurögon. Man behöver lära sig Instrumentteknik och genomgå olika teoretiska kurser, man ska ha deltagit på ett antal möten i det som SSV (Svenska sällskapet för veterinärerer och termologi). De träffas  två gånger om året och har kurser och diskussioner. Dessutom ska man följa den internationella vetenskapen och gå på kongresser och möten för att lära sig och för att vidmakthålla sina kunskaper. Allt detta tar många år och innan man samlat alla fall man ska se. Man ska ha hunnit se 1000 fall av undersökta hundögon och man ska dessutom ha sett ett antal olika sjukdomar.  Man har både en teoretisk och praktisk examen. Ögonsjukdomar, infektioner, skador och ögonoperationer är andra saker Erik sysslar med.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet