Senaste nyheter
Hem / Katt / Om du kör på en katt

Om du kör på en katt

När en katt vistas i trafiken finns alltid risken att den kan bli påkörd.  Alla känner kanske inte till vad som gäller om man skulle råka köra på en katt.

Hur ska du agera
Det första man som bilförare bör göra är att stanna bilen och ställa ut en varningstriangel för att även försäkra sig om sin egen säkerhet. Sen kan man se efter hur omfattande kattens skador är och om katten är vid liv. Om det är möjligt – ge första hjälpen till katten. Här kan du se hur man gör första hjälpen på en katt. Att ha kunskaper i första hjälpen är alltid bra och det gör att man inte lika lätt drabbas av panik. En katt som blivit påkörd bör tas till veterinär. När du lyfter upp katten bör det ske varsamt, för katten kan ha inre skador som inte syns utanpå. Linda gärna in katten i en filt, handduk eller din egen jacka. En katt som är rädd använder gärna sina klor och det är lättare att hålla fast katten om den försöker fly.

Gömmer sig gärna
En skadad katt försöker ofta att gömma sig eftersom det ligger i deras natur att inte visa att de är sjuka eller skadade, så risken finns att katten om den kan, springer iväg eller gömmer sig. Leta gärna runt lite där olyckan skedde, kanske ligger katten och trycker i någon buske? Om katten finns kvar på platsen försök att uppskatta hur pass skadad den är.

Bilförarens ansvar
Man har som bilförare anmälningsplikt om man kör på en katt. Om katten behöver avlivas måste det bedömmas av veterinär eller polis, eftersom de har kunskapen att bedöma om katten kan räddas. Du får alltså inte själv förkorta kattens lidande.

Om katten är skadad bör du se till att den kommer under veterinärvård. Ring gärna och förvarna att ni är på väg. Hos veterinären kan man också läsa av kattens chip och spåra ägaren.

Även om katten har avlidit bör ägaren spåras och meddelas. Det är oerhört jobbigt som kattägare att inte veta vad som hänt sin katt.

Om man saknar sin katt
En katt har vissa rutiner. De vill ofta gå ut en viss tid på dygnet och de kommer också ofta hem en viss tid.  När katten bryter vanan så kanske man som kattägare börjar bli orolig att det hänt katten något. Det händer att katter blir påkörda och bilisten smiter, men det kan finnas vittnen som har sett var och när det inträffade. Om din katt är märkt så underlättar det, men glöm inte att de räcker inte bara med att märka sin katt, man måste också registrera katten på DjurID.se.

Här kommer en lista på vad du som kattägare kan göra om din katt försvunnit:

  • Anmäla katten försvunnen till polisen
  • Sätta upp lappar på anslagstavlor
  • Kontakta närliggande katthem och be dem sätta upp en efterlysning
  • Berätta för grannar och andra som bor i närheten och be dem ta en extra titt i garagen
  • Det finns olika Facebook grupper där man kan annonsera om saknade katter
  • Vissa djurskyddsföreningar hjälper till genom att ha en sida där man kan efterlysa sin katt
  • Hör efter hos de närliggande veterinärerna om de fått in någon katt

Tänk på att katter kan vandra långt speciellt om de är okastrerade.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

En kommentar

  1. Detta borde vara en självklarhet!

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet