Senaste nyheter
Hem / Öronskabb hos katt

Öronskabb hos katt

Öronskabb orsakas av att ett kvalster kallat Otodectys cynotis kommer in i örat, där den livnär sig på vävnadsvätskan inne i hörselgången. Mest drabbade av öronskabb är utekatter.  Smittväg
Mellan katter sprids smittan vanligast från mamma till unge. Det tar ungefär 21 dagar från det att skabb-ägget kläcks till skabben är vuxen.
Kattens skabb kan överföras till andra katter och till hundar, men inte till människor.

Symptom
Vid öronskabb drabbas katten av en svår klåda, men det finns även katter som kan gå med skabb utan att känna något. Katten skakar mycket på huvudet och och kliar sig i eller bakom öronen. Man kan se ett brun-svart klet (typ kaffesump). I samband med öronskabb brukar katten också få svampinfektion.

Diagnos
En diagnos bör fastställas av veterinär, eftersom det lätt annars kan förväxlas med öroninflammation. Vid undersökningen använder veterinären ett mikroskop eller förstoringsglas för att titta i örat.

Behandling
Det är viktigt att behandla skabb eftersom katten annars kan klia sönder de tunna blodkärlen i ytterörat och det kan bli inflammerat. Men också för att skabbdjuren inte ska föröka sig. Öronskabb behandlas sedan med exempelvis Stronghold eller Advocat, samtidigt som man dagligen rengör öronen noga. För längesen behandlade man öronskabb med bl a olja och vinäger.

Förebygg
Det går ej att förebygga skabb, det enda är att behandla det så fort som möjligt när det kommer så att man inte sprider det vidare.


Denna artikel är faktagranskad av veterinär Velina 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet