Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Ovanlig krokodil på Skansen

Ovanlig krokodil på Skansen

På Skansen finns ett av de få avelsparen av kubanska krokodiler. Jonas Wahlström har själv hämtat hit dem och varje år lägger honan nya ägg.

Kubansk krokodil

Jonas Wahlström är chef över Skansenakvariet och  besökte själv Moskva Zoo 1981. Han fick då förfrågan om han ville ha två kubanska krokodiler. Han tog med dem som handbagage. De var då tre år gamla och en meter långa.  Med hjälp av lite vackra vykort och kulspetspennor fick jag dem accepterade som handbagage  genom tullen. Förutom krokodilerna hade Jonas också med sig en isbjörn . Den hade visserligen munkorg på sig, men även den gick som handbagage, berättar Jonas. De kubanska krokodilerna är utrotningshotade och har i flera år ingått i Skansens avelsprogram.  Man utgår från att det bara finns ett hundratal kvar på Kuba. Jonas har själv varit ute i träsket för att se hur det ser ut. Ett problem är att där finns en annan krokodilart – den amerikanska krokodilen. De båda arterna korsar sig med varandra och då blir det svårt att bevara den kubanska krokodilen. De är många som inte är renrasiga.  Tidigare hade de väldigt dålig kläckning på ägg. Jag föreslog att de skulle borra en ny brunn och det gjorde de och då plötsligt så blev det mycket tack vare den förbättrade vattenkvaliteten, berättar Jonas.

Kubansk krokodil skansen

En kubansk krokodils livslängd är ca 60 år och den blir ca 2,5 meter lång. En fullvuxen kubanskkrokodil väger upp mot 200 kilo. Krokodiler är asätare och lever på fisk, sköldpaddor och andra däggdjur. De stora krokodilerna i Afrika kan också äta en och annan antilop som drunknat.

På Skansenakvariet finns nu sex månader gamla krokodilungar. En liten krokodil är en miniatyr av en vuxen krokodil och de kan bitas, upplyser Jonas!
Kubansk krokodil

Tänderna går knappt igenom huden när de är precis nykläckta, men när de börjar bli upp mot ett halvår, då kan de riva upp ett sår i huden. När de börjar bli ca 60 cm stora då kan bli tal om så stora sår att man kan behöva sy.

Alla reptiler växer hela livet, men de växer väldigt lite i slutet. Våra vuxna är 2,5 meter. De växer inte synbart. Några mm varje år. De är rovdjur och får döda möss att äta men också det som blir över från terrariet.

Krokodiler är väldigt härdiga djur och har inga sjukdomar. Lever de under drägliga förhållanden, så att de kan växa och må bra hela livet – så håller de sig friska. Den enda dödligheten vi har ibland – är att äggen inte kläcks.  Honan lägger ca 15 – 18 ägg och av dem kanske ett dussin blir krokodiler. Varför det finns en viss dödlighet i äggen , vet jag inte, säger Jonas. Vi har ett speciellt kläckningsrum för ägg. Så fort hon har lagt äggen så tar vi bort dem, annars så gräver hon ner dem. Det tar två månader för äggen att kläckas._DSC0001 (2)

I naturen vaktar krokodilmamman boet och hon vaktar dem ner till vattnet, men när de väl har kommit i vattnet känner hon inte längre igen dem och kan också äta upp dem. Där tar moderskänslorna slut.  Det grymma livet har börjat och de små krokodilungarna är ett lätt byte åt andra djur.  Jonas tar upp ett exempel med den stora Nilen krokodilen som kan få upp till 50 ägg/ år i 40 år.  Av alla de små ungarna ska de flesta gå åt till foder åt andra djur. Det ska bara bli ett par kvar som ersätter mamma och pappa krokodil. Det är därför elefanter får så få ungar. De har få fiender och det är sällan de stryker med. T.ex. harar får massor med ungar!

 

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet