Senaste nyheter
Hem / Katt / P-piller till katt

P-piller till katt

Man behandlar katter med p- piller för att undvika oönskad dräktighet. Skälen till det kan variera och man kan ge p piller till både honkatter och hankatter. Det kan vara en bra lösning på kort sikt, men som med alla läkemedel – de som har en effekt har också en bieffekt.

En honkatt kan börja löpa från sex månader, men det kan ta ända upp till arton månader innan första löpet kommer. Det beror både på vilken ras det är och vilken individ. Om man har flera löpkatter i samma hushåll kan de trigga igång varandra till löp och synkronisera löpen med varandra. Om en honkatt som man har tänkt använda i avel senare, har ett mycket kraftigt löpningsbeteende kan p – piller vara en bra sak att tillfälligt ta till. P – piller till katter innehåller ett konstgjort dräktighetshormon och ges i tablettform. I Sverige finns två produkter Promon vet. och Perlutex vet. och båda innehåller samma aktiva substans medroxiprogesteron i samma koncentration i 5 mg.

Hur fungerar det
Honan paras när hon löper och då först triggas ägglossningen igång. P-piller gör så att katthonan tror att hon är dräktig. När man ger p-piller till honkatten slutar äggstockarna att stimuleras och att bilda ägg och katten får inga löp. Om man ger p-piller till hankatter minskar man deras progesteron och testiklarna krymper.

Hur länge
P-piller ska användas endast till friska djur och är ett alternativ om man vill förhindra dräktighet under en kortare tid. Det är viktigt att veta att efter man slutar ge p-piller till sin katt så förekommer det att löpen kan bli oregelbundna under en period.
P- piller ska inte ges under dräktighet och under laktation (när kattmamman ger di) (gäller Perlutex vet.) eller till katter som drabbas av visa sjukdomar i lever, livmodern, bukspottskörteln, diabetes och mera.
Honkatter kan löpa varje vecka och ofta de blir stressade, rullar sig, lägger svansen åt sidan när man klappar dem på ryggen, de kan också magra av. Det enda de har som mål är att hitta en hane.

Biverkningar
Biverkningar som kan förekomma är ökad aptit och fetma, beteendeförändringar, samt förstoring av mjölkkörtel, cystisk endometriel hyperplasi, pyometra, diabetes mellitus, supression av binjuren, juvertumör. Risken för biverkningarna föreligger speciellt vid långvarig behandling och då bör behandlingen avbrytas.  Juvertumörer på katter som får p-piller under många år är maligna i cirka 85 % av fallen och är mycket benägna att sprida sig och ger ofta återfall om de opereras.
Man bör vara extra försiktigt om p-piller ska ges lång tid till äldre djur som ha högre risk att få biverkningar i uterus och möjlig att utveckla glukosuri, vilket kan utgöra tecken på diabetes mellitus.

P-piller är receptbelagt
Det kan vara bra att katten undersöks noggrant av en veterinär innan de skriver ut ett recept på p-piller. Då kan man undvika att ge p-piller till en katt som kan vara sjuk. Det är enligt lag förbjudet att skriva ut läkemedel till djur som man har inte undersökt och fört en journal på. Men det finns undantag för vissa läkemedel. Undantag från regeln är p-piller till katt, parasitmedel samt vid livslång medicinering av kroniska sjukdomar.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Denna artikel är faktagranskad av:
Velina Siderova Legitimerad veterinär på Glada Djur

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet