Senaste nyheter
Hem / Häst / Handikappridning på Ågesta Ridskola

Handikappridning på Ågesta Ridskola

Handikappridning på Ågesta Ridskola

Ågesta Ridskola är en av Sveriges största ridskolor och har 900 ridande elever per vecka och 140 barn mellan 6 – 11 år.  Varje lördag och söndag eftermiddag erbjuder man handikappridning på Ågesta Ridskola. Grupperna består vanligtvis av 12 personer, för den som behöver finns speciellt utbildad personal.

Ågesta Ridskola ligger söder om Farsta i Stockholm. Ågesta Ridskola som ligger på Ågesta gård, ägs av Stockholms stad och arrenderas av Jan och Margaretha Krusenstierna.  Ågesta gård omfattar även ett jordbruk. Ägorna betas av 75 hästar, 30 -talet vuxna kor och 25 kalvar.

Handikappridning kan indelas i tre grupper. 

 Hippoterapi – är en typ av behandlingsform där patienten tillbringar mycket tid med hästen utan att ridning nödvändigtvis förekommer.

Terapiridning – ridning som terapi, fysisk, psykisk eller social, under medverkan av sjukgymnast, speciallärare, arbetsterapeut eller psykolog.

Fritidsridning – ridning då den funktionshindrade främst är ryttare.

På lördagar och söndagar erbjuder Ågesta Ridskola ridlektioner för funktionshindrade. De inriktar sig främst på fritidsridning. Målsättningen är att alla ryttare ska kunna rida själv i alla gångarter. Lektionen går i ett lugnt tempo.  Ridhus och miljön runt omkring är anpassad för ryttare med speciella behov. Två hissar finns placerade i ridhusen. En  vid varje läktare. Ryttaren kan då enkelt ta sig upp både för att från läktaren kunna kliva på hästen , men även för att kunna sitta på läktaren som åskådare. I mitten på ridhuset är flyttbara trappor placerade för upp och avsittning samt på hästen, för de som eventuellt behöver vilopauser under lektionen.

Ågesta ridskola

 Att sadla och tränsa och sitta upp på hästen kan vara några av de saker man behöver hjälp med.

Ett av ridhusen ligger vägg i vägg med cafe’et. Stora fönster mellan cafe’et och ridhuset gör att du som förälder och anhörig kan sitta och fika och samtidigt se hela ridlektionen. Även cafe’et är byggt med eftertanke. En rymlig lokal med handikapptoaletter gör det lättframkomligt. Cafe’et erbjuder hembakat och delar Ågesta Gårds ekologiska grundsyn.

Hästarna som får daglig utevistelse både i hagen och genom uteritter, blir trygga att rida på. Från maj till september hämtas de direkt från sommarhagarna till lektionerna. En stor del av lektionerna är förlagda i skog och mark. I den omväxlande och vackra naturen tränas muskler och balansen förbättras. Möjligheten att kunna ta sig fram i naturen med hästens hjälp ger en känsla av oberoende.

Handikappridning på Ågesta Ridskola

I Tyskland kan du genom försäkringskassan få ekonomisk hjälp till handikappridning. Så långt har vi inte kommit i Svergie än idag, men det finns andra sätt att söka medel på. Kronprinsessan Victorias fond stöder funktionshindrade.

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

2 kommentarer

  1. Hej

    Tittar på din sida här kommer ett nytt förslag.

    Titta på denna hemsida de har också handikappridning. http://www.lunkikring.nu/

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet