Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Papegojorna Pearl och Dylan

Papegojorna Pearl och Dylan

Hemma hos Paula går allt i papegojstil. Sofföverdragen i papegojmönster har hon sytt själv och hela inredningen i lägenheten andas papegojor. I sovrummet hänger rader av papegojselen. Det är Paulas egen kollektion. Här finns ett passande sele till varje klädesplagg Paula äger och bär.

_DSC0044
Dylan

Paula har två Papegojor Pearl 6 år och Dylan 2,5 år. Pearl har hon haft sedan hon var tre månader och Dylan köpte hon för två månader sedan. Pearl är med i Djuragenturen.se och arbetar som statist och skådespelare. Hon har b.la medverkat i filmer som Oscar, Oscar en hederlig människa med Björn Kjellman. Hon har också varit med i fem avsnitt av Sommar i Sverige – en serie som utspelade sig i en husvagn där fem papegojor levde tillsammans. Nu senast var hon och spelade in en reklamfilm tillsammans med en affärsman. På  Tv 4 på förkväll har Pearl visat upp sin garderob på pyttesmå galgar.

_DSC0053
Pearl
_DSC0050
Pearls kollektion

Pearl är handtam och följer med Matte Paula nästan överallt – inne som ute. När de går ut väljer matte ett av Pearls selen som matchar mattes outfit.  Dylan får än så länge sitta i en transportbur tills han blir handtam när de går ut. Eftersom han bara bott hos dem i tre månader så är han fortfarande lite rädd. Men så småningom är det tänkt att de båda papegojorna ska sitta på varsin axel på Paula, när hon är ute och går. Det är viktigt med frisk luft, anser Paula. Även för papegojor. Men de behöver också miljöombyte. Komma ut och höra andra fåglar kvittra. Vi brukar gå ner till vattnet och så sitter vi där på en parkbänk och insuper den friska luften.

 

Pearl köpte jag, när hon var tre månader, berättar Paula. Henne har jag format med mina händer. Att köpa en vuxen fågel och få den till att bli handtam är så mycket svårare. Men det kommer en hit tjej i sommar med sina tre Amazoner och sin Ara, hon är jätteduktig på klickerträning. Det tar ca 6  -12 månader att få en vuxen papegoja handtam,  men det sägs att det kan gå fortare med klickerträning.

För mig är de väldigt mycket sällskap särskilt på morgonen. Pearl säger matte puss och härmar mitt skratt, berättar Paula. De ska följa med och vara med mig överallt. När jag är i köket eller sitter framför tv eller datorn. De lyssnar på olika videos på datorn med papegojor. De tittar på olika dvd med papegojläten. Man ska vara medveten att det är mycket jobb med fåglar. Jag städar burarna och runt omkring burarna varje dag. Att Paula har valt Amazon beror dels på att hon haft dem när hon var ung och att hon tycker de är vackra. Fågelintresset har hon fått efter sin mamma.

Innan man skaffar en Papegoja  bör man läsa litteratur, gå med i en förening prata och med många olika slags människor. Är man en barnfamilj eller i 30 års åldern, så bör man tänka på att den här gojan går i arv. Det är hela familjen som ska tycka om den. Papegojor kan välja ut  sina favoritpersoner och ignorera de övriga i familjen. Det kan undvikas och tränas bort med hjälp av klickerträning.

Fodret består till stor del pellets. I övrigt är deras kost ganska lik människornas. De kan äta både torsk och kött. Papegojan behöver grönsaker och frukter som är rika på A -vitamin t.e.x chili innehåller mycket A – vitamin och är väldigt nyttigt. Den starka smaken känner de inte av som vi människor.Vad man absolut inte ska ge är avokado.  Det är direkt giftigt för fåglar. Man får också se upp med att ge dem skräpmat eftersom de kan drabbas av sjukdomar som diabetes, fetma och förlamning. Det kan vara svårt att upptäcka när de blir sjuka, säger Paula. De kan se hur friska ut som helst ena dagen och sen ligger de döda på burens botten nästa dag. De är specialister på att dölja om de bär på någon sjukdom. Det är något de bär med sig från sitt liv i det vilda, för att kunna skydda sig mot rovdjur. I Amazonas kan man inte visa sig svag. Ett bra sätt att kontrollera hur sin fågel mår är att undersöka spillningen. Är den vattnigare än vanligt kan det tyda på att fågeln är sjuk. Det visar på att fågeln kissar mer än vad den brukar, vilket kan bero på flera olika orsaker.

Många luftvägsproblem uppkommer på grund av den miljö våra tamfåglar lever i. Den torra inomhusluften i kombination med bristen av A – vitamin leder till att fågelns slemhinnor blir uttorkade.  Därför har Paula ställt en luftfuktare bredvid buren så att Pearl och Dylan ska få andas och leva i rätt luftfuktighet och varannan dag duschar Paula dem med en blomspruta. Det i kombination med dagliga promenader ger hennes fåglar utmärkta förutsättningar för att må så bra som möjligt. Jag går ut med mina papegojor i upp emot fem minusgrader, säger Paula. Bara det inte blåser, det är inte bra för dem tillägger hon. Papegojors fjäderskrud påminner lite om växter,  menar Paula – de behöver fukten. Hon sätter upp Pearl på axeln och tar transportburen med Dylan i den andra handen. Det är dags för dagens promenad i den vackra vårsolen!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Join the Forum discussion on this post

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet