Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Parning och dräktighet hos kanin

Parning och dräktighet hos kanin

Kanin

Honan blir könsmogen vid 3-10 månaders ålder men man bör vänta med att para henne tills hon blir 6-12 månader. Hanen blir könsmogen något senare.

En kanin som bor inomhus har ingen speciell brunsttid utan honan kan få ägglossning året runt. Kaniner som däremot bor ute är mycket lättare att para på våren, eftersom det ligger i deras natur att få ungar på våren då det är varmt ute. Är honan redo för parning låter du dem para sig några gånger. Annars får du prova vid ett senare tillfälle. Hanen ska vara minst sju månader vid parningstillfället.

Bygga bo

En kaninhona är dräktig mellan ca 28-35 dagar. Under dräktigheten bör man flytta honan till en egen bur där hon sedan får vara med sina ungar. Sätt in en bolåda, gärna en kartong som du kan öppna uppifrån för att titta till ungarna. Fyll på med extra hö och halm. Undvik att bära honan sista veckan. Kaniner kan få allt emellan 1-15 ungar per kull. En vanlig kullstorlek är mellan 4 – 10 ungar. Det varierar inom olika raser.

En kaninhona är dräktig mellan ca 28-35 dagar. Det kan vara svårt att se om honan är dräktig, en del blir runda om magen andra inte. Men i slutet av dräktigheten brukar de vara ganska trötta och ligga och vila mer än de brukar. Ungefär en vecka innan det är dags så brukar honan börja ”boa”. Då kan man lägga in extra halm som hon kan bygga bo av. ( en hona som är skendräktig kan bete sig precis som om hon vore dräktig) Gör gärna i ordning en bolåda som kaninmamman kan bädda i. Då kan inte ungarna krypa runt och mamman har dem samlade. När de blir tillräckligt stora kommer de att ta sig ur lådan och är då redo att upptäcka buren utanför.

Både under själva dräktigheten och första tiden efter ungarna fötts bör du låta mamman och ungarna vara ifred så mycket som möjligt. En stressad kaninmamma kan bita ihjäl sina ungar. Ta därför inte upp dem förrän de är ca 3 veckor och tar sig ur bolådan själva. Däremot kan du försiktigt kika till och observera så de ser ut att må bra.

Handmata kaninungar

Kaninungar som överges av kaninmamman kan handmatas med en liten nappflaska och det fungerar modersmjölkersättning för kattungar. Det går att köpa i zooaffären. Man kan använda en nappflaska avsedd för kattungar, det minskar risken för att ungarna ska få maten i fel strupe och riskera att drabbas av lunginflammation.  Själva handmatningen av kaninungarna bör ske ca fyra gånger varje dygn och det är då viktigt att de får regelbundet. När de har ätit ska man massera området kring ändtarmen försiktigt för att stimulera kaninungen att kissa och bajsa. Använd en fuktig ren trasa eller bomullstuss. Detta måste göras tills ungen är 10-14 dagar gammal.

Tänk på att en kaninmamma diar sina ungar 1- 2 gånger per dygn, så det är inte säkert att du ser när hon matar dem. Att handmata kaninungar är tidskrävande och inte helt enkelt, särskilt om de är under sju dagar. Är du osäker på om din kanin har övergett sina ungar kan du kontakta Djurkliniken Roslagstull för rådgivning. De är mycket duktiga inom smådjur.

När ungarna är åtta veckor är de redo för nya hem.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Frost hittades ute i kylan – då ryckte djurpatrullen in

Djurpatrullen är en nystartad organisation som hjälper till att förena bortsprungna djur med sina ägare. Organisationen …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet