Senaste nyheter
Hem / Hund / Passiv rökning hos hund och katt

Passiv rökning hos hund och katt

Att man inte ska röka framför små barn vet nog alla vid det här laget, men tyvärr är det inte lika vanligt att man håller hundarna borta från gifterna. Farorna med att utsätta hunden för passiv rökning och tobak är många, hunden kan få mycket svåra skador eller till och med dö. 

Passiv rökning hos hund och katt

Liksom hos oss människor är den passiva rökningen mycket skadlig hos våra djur. Om det dessutom är en liten kropp som ska ta hand om gifterna påverkas de ännu mer.  Enligt studier på University of Massachusetts och Tufts universitet löper hundar och katter 60 % större risk för att drabbas av lungcancer, jämfört med människor. Och den som tror at djuren inte mår dåligt av röken har fel – för på samma sätt som vi får de ofta hosta och andningsproblem av cigarettrök – vilket inte borde förefalla speciellt konstigt.

Långsiktiga hälsoproblem

Luktsinnet
Det skarpa luktsinnet är en egenskap vi högaktar hos våra fyrbenta vänner. Detta påverkas starkt av passiv rökning.

Luftvägar
Astma och andra luftvägsbesvär är biverkningar vid passiv rökning hos hund och katt.

Päls
När pälsen nås av röken uppstår inte bara dålig lukt, partiklarna från röken ramlar sig också i hundens päls. När den sedan slickar sig får den i sig partiklarna, vilket på sikt kan skada bland annat matspjälkningen.

Vad händer om hundar förtär tobak?

Det är alltför lätt att snuspåsar, nikotintuggummin och fimpar blir lättillgängligt för våra djur. Och 1-2 mg per kilo kroppsvikt räcker för att göra skada, och för en valp kan det räcka med en liten fimp för att det ska vara livshotande! Då hunden fått i sig tobak i någon form gäller det att snabbt kontakta veterinär. Om det rör sig om en mindre mängd får hunden dropp och man låter kroppen absorbera nikotinet. Vid större mängd behöver man framkalla kräkningar, hunden kan även behöva magpumpas och behandlas med aktivt kol.

Skydda din vän!
Om du är rökare, undvik att blossa nära hunden! Om du går ut på balkongen, var jättenoga med att stänga ordentlig. Borsta även pälsen ofta då detta hjälper till att avlägsna de partiklar från röken som ändå hamnar där.

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet