Senaste nyheter
Hem / Häst / Provrid häst inför köp – vad ska man tänka på

Provrid häst inför köp – vad ska man tänka på

Det finns en hel del att fundera kring när man ska provrida en häst inför ett hästköp. Man ska inte vara rädd för att ta hjälp av erfarna ryttare med tips på vad man ska tänka på.

Provrid häst inför köp - vad ska man tänka på

Det första du ska fundera på är vad du vill ha för häst och vad du ska använda den till. Är du relativt nybörjare kanske en av de viktigaste sakerna är att hästen är trygg och lätthanterad.

Åk inte ensam
Det är alltid bra att att vara minst två personer när man ska provrida. Det är mycket att tänka på och den personen du har med dig kan lägga märke till saker som du kanske missar. Det kan vara din ridlärare eller en hästkunnig vän, huvudsaken är att den du tar med dig vet vilken nivå du ligger på i ridningen. Kanske kan ni båda provrida hästen. 

Börja redan i stallet
Innan du åker be ägaren att hästen ska stå i hagen eller boxen utan att vara iordninggjord när du kommer. Då kan du vara med från början att borsta, kratsa hovarna, sadla och tränsa. Det för att du ska bilda dig en egen uppfattning om hur hästen är i hantering. En bra sak är att fråga om du kan få utfodra hästen. Vissa hästar kan visa upp ett icke önskvärt beteende just när de äter. Vissa hästar försvarar sin mat hårt.

Dags att sitta upp
Det finns en oskriven regel innan man sitter upp och det är att hästägaren först rider hästen. Då kan du se samspelet mellan ryttare och häst, om den är pigg och hur den lyssnar på hjälperna. En del hästar måste man skänkla mycket, medan andra hästar är väldigt känsliga och man knappt behöver röra vid dem. Titta mycket på hur ägaren hanterar hästen och hur den beter sig mot ägaren. Första gången man rider en häst kan det vara bra att göra det i ett stängt utrymme så att inte hästen sticker iväg med dig på ryggen. Antingen på en ridvolt eller i ett ridhus. Gå gärna ett varv med hästen innan du sitter upp. Testa att rida i alla gångarter. Prova upprepade gånger att stanna hästen och se hur snabbt den svarar. Hur svarar den på bettet? I vilka situationer känns hästen avslappnad eller spänd?

Välj en lämplig häs
Fråga dig själv vad du vill använda hästen till. En häst som älskar att hoppa kanske blir rastlös om den inte får fortsätta med det. En häst som avslutat sin tävlingskarriär eller har gått på ridskola är van vid mycket aktivitet och kan bli svår om den känner sig understimulerad. Du bör välja en häst framförallt efter temperament och egenskaper som passar dig.  

Provrid flera gånger
Det kan vara svårt att hinna med att känna sig för på bara en provridning. Om det är möjligt är det bra om man får åka ut och träffa hästen några gånger. Kanske visar den upp ett annat humör nästa gång ni ses. Kanske har du frågor efter första gången som krävs att du får se på plats. Om du provrider flera hästar innan du bestämmer sig är det bra att vara ärlig mot ägaren om det. De flesta hästägare förstår att  man vill testa olika hästar innan man bestämmer sig. 

Ställ frågor om hästens skadehistorik
Ju mer du vet om hästens bakgrund desto mer vet du vad du får vid ett eventuellt köp. Ta reda på om hästen varit skadad eller sjuk tidigare. I så fall när och om den är friskförklarad. Fråga om eventuella hältor, senskador, inflammationer i leder, hornsprickor? Ryggproblem, ömma muskler? Har den haft fång, kolik, , hosta, korsförlamning? Har den eller har den haft hudtumörer? Bland skimmel är tumörer vanligt även om de ofta är ofarliga. Har den eksem och behöver täcke eller medicin? Känn noggrant igenom hela hästen. Kolla extra noga på hur hovarna ser ut. 

Lite avslutande tips
Här kommer lite avslutande tips om vad som kan vara bra att fråga:

  • Ta reda på hästens bakgrund. Hur många ägare har hästen haft? Vem var förra ägaren?
  • Är hästen försäkrad? I så fall var? Innehåller försäkringen reservationer?
  • I vilken kondition är hästen?
  • Skadehistorik?
  • Är hästen lätt att hämta i hagen?
  • Är hästen trafikvan?
  • Är hästen skodd eller barfota?
  • Går det bra att verka hovarna?
  • Hur är hästen med andra hästar? 
  • Är hästen hög eller låg i rang?

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet