Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Rådsparken firar 30 år med djur!

Rådsparken firar 30 år med djur!

Rådsparken firar 30 år med djur i år! Mitt i bland höghusen i Huddinge möts människor och djur på nära håll. I trettio år har Rådsparken erbjudit en miljö för rekreation och umgänge mellan djur och människor. Det finns klätterblock, skatepool och en idrottsplats med konstgräs där man kan spela innebandy, basket, handboll och fotboll. Dessutom finns en lekpark som är anpassad för barn med funktionsnedsättning, en lekhall och ett café. På området finns också en hel del djur.

Rådsparken byggdes under senare delen av 1960-talet som en traditionell parklek. Personalen tillhandahöll lekredskap, tog hand om barnen i lekar, sånger, sagoläsning, hantverk, m.m. Innanför det höga röda planket fanns en bygglek där barnen fick snickra och bygga obehindrat. Under 1970-talet blev det växtfärgning av garn, träskotillverkning och andra hantverk. I början på 1980-talet började diskussionerna kring att man borde satsa på verksamhet även för flickor. Det fanns många sysslor och satsningar på verksamheter som främst vände sig till pojkar och nu var det dags att man la ner lite resurser även på flickorna.

Idén om djur i Rådsparken

Då tändes idén om djur i Rådsparken. 1984 byggdes två manskapsbodar ihop och inreddes med plats för två getter, ett får, några kaniner, marsvin och en sköldpadda. Senare tillkom åsnan Rosita och ytterligare en manskapsbod som inreddes till hönshus och foderbod. Strax efter att djuren anlänt till parken så bildades Rådsparkens djurklubb som bestod nästan uteslutande av flickor. Verksamheten med och kring djuren slog mycket väl ut och medlemmarna ökade i antal, så även kaninerna . Det byggdes fina små kaninhus där det bodde en kanin i varje hus. Djurklubben ordnade utställningar för Huddinges alla kelkaniner och marsvin. Ibland kunde det vara över 80 deltagare. Prisrosetter till de allra finaste och diplom och morötter till alla som varit med. Utställningen återkom varje vår och utökades så småningom med en utställning även på hösten. 1986 byggdes ett modernt stall, som också inrymde ett klubbrum och en köksdel. Djuren fick fina skräddarsydda boxar. Verksamheten fortsatte att utvecklas med djurklubben i fokus. En styrelse fanns, en tidning tillverkades och med jämna mellanrum ordnades klubbmöten där det bestämdes vad klubbens verksamhet skulle innehålla. Flickorna fick lära sig hur verksamheten kan påverkas genom demokratiska beslut.

Förändringar genom åren

Under åren har både verksamhet och djurutbud förändrats och utvecklats men fortfarande med fokus på flickor. Idag finns där tre åsnor, två getter och tre får. Det finns höns, ankor, kaniner och katter. Men under åren har det även funnits minigrisar, vandrande pinnar, fåglar, en häst och en kviga. År 2000 byggdes hönshuset och ett nytt foderförråd. Hönshuset är ljust och fräscht med plats för 10-15 höns och foderförrådet har utrymme för bland annat fem ton hö. Kaninernas liv har förändrats till det bättre. Kaninfamiljer har startats där kaninerna får bo i större hus med en stor hage. Målet med djuren har alltid varit att hålla lantraser i genbank, dvs raser som är mer eller mindre utrotningshotade. Det finns Gutefår, Jämtgetter, Svensk gul anka och Hedemorahöns. Det har fötts sex föl i parken – Donna, 25 år, är föl nummer tre och Jasper föl nummer sex. Ca 80 000 personer besöker parken årligen och Malena och Nettan, som arbetat i parken i över 25 år tar gärna emot fler. Vill du vara garanterad att komma riktigt nära Rådsparkens djur kan du boka tid för en visning. Då får du gå runt tillsammans med personalen och klappa, känna och höra berättas om djuren.

Rådsparken firar 30 år med djur!

I maj  i år firade Rådsparken 30 – års – jubileum. Dagen bjöd på kaninhoppning, hundar som visade upp tävlingsformen freestyle samt ponnyridning. De allra minsta barnen kunde passa på att prova på en åktur med åsna och vagn. Dessutom erbjöds ansiktsmålning och en tipsrunda som testade besökarnas djurkunskaper. Grillen var tänd hela dagen och besökarna grillade från korv med bröd, hamburgare och annat gott!   [tribulant_slideshow gallery_id="7"]

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet