Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Kanin / Rådsparken – oasen för djurälskande barn som bjuder på sportlovsaktiviteter

Rådsparken – oasen för djurälskande barn som bjuder på sportlovsaktiviteter

Anette är en av fyra fritidsledare som arbetar på Rådsparken, som ligger i Huddinge ca 20 km söder om Stockholm och ägs av kommunen. På rådsparken finns idag kaniner av olika raser, marsvin, höns, en tupp, tre ankor, getter och åsnor. Jag började arbeta här på en ungdomsplats när jag var 18 år, så jag har jobbat här ett tag, konstaterar Anette. Jag trivs och tycker det är jättekul. Idag är vi 4 stycken som arbetar här, två stycken arbetar heltid och två stycken på halvtid. Privat har jag erfarenhet av att ha egen hund och egen häst. Jag trivs och tycker det är jättekul.

Anette berättar att Rådsparken har funnits sen mitten av 1970 – talet, men djuren kom runt 1983. Det började i liten skala i provisoriska baracker. Vi lånade en åsna, som är mamma till en av de åsnor som vi har idag och två getter och några kaniner. Stallet byggdes 1986 och efter det började vi anskaffa mer och mer djur. Tanken bakom stallet på Rådsparken är att barn ska komma hit och få möjlighet att umgås med djur. Det finns många barn som inte ens har sett ett djur eller är jätterädda för djur. En del kan inte ha egna djur hemma p.g.a. av allergier. Det är väldigt nyttigt att ha djur och barn ihop. De flesta djuren är födda här. En av våra åsnor kommer från Danmark. (En åsna kan bli upp till 30 år).

 

 

 

 

 

 

 

 

Det händer att människor kommer och vill lämna in sina djur här, när de inte kan ha kvar dem själva av olika anledningar. En del t.o.m. bara släpper in dem i våra hagar och går. För djur som inte är anpassade att bo hos oss blir det en ganska stor omställning från att bott hemma i en familj eller liknande. De kan oftast inte bo kvar här.
Vi har en jättebra kontakt med djurskyddspolisen som heter Gunilla. Henne kontaktar vi i dessa fall och då får hon komma och ta hand om djuren.
På rådsparken har man valt att ha åsnor istället för hästar. Hästar är mer flyktdjur – de flyr om de blir rädda. Åsnan är mer lugn. Den står kvar om det händer något. Den kräver inte heller riktigt lika mycket motion som en häst. Vi hade en häst ett tag, men det funkade inte så bra. Han krävde mycket mer av oss, än åsnorna gjorde och det var vi i personalen som fick motionera honom.
Vi har minidjurklubbar där barn från 2 år får hjälpa till att borsta och sköta om åsnorna. Då står t.ex. Donna vår äldsta åsna, som är 23 år i mitten och barnen runt omkring. Hon är så lugn och trygg och hon skulle inte göra en fluga förnär. Hon är en klippa. Självklart kan även åsnor sparkas, så vi lär ut att ingen får stå bakom en åsna. Det finns inte heller samma konkurrens om åsnorna som det finns om hästar bland de större tjejerna i djurskötarklubben. Fråga mig inte varför, det bara är så.
Vi vänder oss främst till skolbarn som behöver ha någonstans att ta vägen på eftermiddagen, men förmiddagarna är parken välbesökt av småbarnföräldrar, förskolor, dagbarnvårdare och pensionärer.
Alla djur bor här året om, men de stora djuren åker på sommarbete ca sex veckor varje år. Vi hyr en större beteshage av kommunen. Det finns två olika slags klubbar, en för lite mindre barn och en för lite större skolbarn.
Minindjurklubben är för små barn från två år. Barnen får ha ett marsvin eller en kanin som de sköter om lite extra. De får borsta en åsna, åka åsna och vagn och efter 4 ggr får barnen ett diplom. Kaninerna brukar vara det populäraste djuret i minidjursklubben.
Djurklubben är för de lite större barnen. Alla som har börjat i första klass är välkomna efter skolan, även på helger eller lov. Här kan man få lära dig kaninhoppning, leda eller köra åsnorna, borsta och sköta om åsnorna, se efter om hönorna har värpt ägg. När kvällen kommer och djuren ska in i stallet, hjälps vi åt att ta in dem från hagarna och ge dem kvällsmål.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi brukar ha visningar, där skolor eller dagis får boka en guidad visning. Vi skräddarsyr vad de vill ha och ibland bokar de ridning på åsnor.
På förmiddagarna har vi åsneridning tre dagar i veckan måndag, onsdag och fredag om vädret tillåter. Åsnorna har inga skor så de kan inte gå ut om det är t.ex. är halt.
Grillen är tänd varje förmiddag, då kan allmänheten ta med sig något gott att grilla.
På loven är det alltid lite extra aktiviteter. Djurklapphörnan är en hörna vi gjort i iordning där djurskötarna står och presenterar olika djur för besökare och berättar om dem. Rådsparken anordnar också olika arrangemang. Kanin och marsvinsutställningar, fårklippning, luciafirande med barn och djur samt mycket mer.

 

 

 

 

 

 

 

 

På sportlovet tänker vi prova en ny aktivitet som heter bollkul, med olika bollspel under sportlovet. Det kommer också att finnas möjlighet till att gå en tipsrunda. Grillen kommer att vara tänd varje förmiddag. Åsnorna ställer upp på åsneridning och åsna med vagn.
För att vara medlem i djurskötarklubben krävs bara att du ska ha börjat i första klass. Det är många barn, som inte får chans att åka på semester. Förra sommaren var rätt många här, berättar Anette.
Vi som arbetar här är fritidsledare och två av oss är även djurskötare. För att arbeta här måste det finnas ett naturligt intresse för både barn och djur och det har vi!

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet