Senaste nyheter
Hem / Hund / Rashund eller blandras?

Rashund eller blandras?

blandras

Allt fler väljer någon gång att skaffa en blandrashund. Det viktigaste argumentet är att de oftast inte får sådana sjukdomar som är typiska för vissa raser. En del hävdar till och med att blandrashundar överlag har en bättre hälsa. Andra hävdar motsatsen, att rashundar är friskare eftersom det är lättare att avla på friska föräldradjur.

En schäfer kan få höftledsdysplasi, en tax kan få ryggproblem, labradoren har en tendens att få problem med näthinnorna. Dessa problem kan naturligtvis även drabba blandrashundar men är inte lika vanligt.

Är du ute efter en blandrashund kan du titta efter annonser i tidningarna. Men använd ditt sunda förnuft och se till att den du köper valpen ifrån är tillgänglig även efter köpet, ifall du har frågor och behöver kontakta dem. Söker du däremot en rashund bör du vända dig till en godkänd uppfödare. Hör gärna med rasklubben för respektive ras.

Rashund

När du väl bestämt dig för vilken ras du vill ha,  är det bra att ta reda på så mycket fakta som möjligt om rasen, innan du för första gången besöker uppfödaren. Det finns många bra och seriösa uppfödare, med tyvärr även en del oseriösa. Då är det en fördel om du besitter en viss kunskap om rasen ifråga. Uppfödaren ska avla på sunda föräldradjur och du ska alltid ha rätt att se mamman. Det kan ge dig en uppfattning om hur din valp kommer att utvecklas. Valparna kan kosta olika mycket, beroende på att de har olika förutsättningar. En seriös uppfödare bör kunna se vilka valpar som är lämpade för avel och utställning och vilka som bör säljas som sällskapshundar.

Blandras

Valpar får inte levereras innan de är 8 veckor gamla och detta gäller naturligtvis också blandraser. Köp aldrig en valp utan att den är avmaskad och undersökt av veterinär. Veterinärintyget ska inte vara äldre än sju dagar. Valpen ska vara vaccinerad mot parvovirus, valpsjuka och hepatit. Nästa spruta ges vid 12 veckors ålder.

Det finns särskilda utställningar för blandrashundar. Vänd dig till Svenska Kennelklubben, SKK, för att beställa anmälningsblanketter.

Organisationen Blandis har ett hundregister, en blogg och en egen webbsida. De uppfödare som är medlemmar där rekommenderas att försäkra sina valpar. Dock följer inte alla rekommendationerna, så kolla med din uppfödare.

Vare sig du väljer rashund eller blandrashund finns ingen garanti för att din hund är fri från sjukdomar.

Maria Fabach
info@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet