Senaste nyheter
Hem / Katt / Rävskabb hos katt

Rävskabb hos katt

Rävskabb hos katt är en parasitsjukdom som kan drabba främst utekatter. Det smittar vid direktkontakt och vid indirekt kontakt. Den drabbar vid direktkontakt med ett smittat djur eller indirekt kontakt i närmiljön.

Smittväg

Det är vanligast att utekatter drabbas av rävskabb, genom att de kommer i kontakt med t.ex. ett träd där en smittad räv har strukit runt. Finns det hund i kattens hushåll kan hunden ta med smittan även till innekatten. En katt kan alltså bli smittad både vid direkt kontakt med ett smittat djur och vid indirekt kontakt. Indirekt kontakt innebär att om katten stryker sig mot ett träd eller annat ställe där en infekterat djur har strukit sig mot tidigare.

Skadedjuret borrar sig in i huden och bildar gångar där de lägger ägg som kläcks. Under senaste åren har det observerats att också katter kan smittas av sarkoptes kvalstret från räv och hund. D.v.s. man måste ha tålamod med behandlingen som kan vara långvarig och plågsam för katten. Det finns inget läkemedel registrerat och godkänt till katt mot sarkoptes infektion men exempelvis är substanserna selamektin och moxidektin effektiva.

Symtom

Små röda upphöjningar (papeler) i huden

Krustor och rodnader

Håravfall på öronens kanter, på armbågar utsida bakben och på bröstet är vanligt.

Katter får oftast öron skabb. Det är inte vanligt att hela djuret blir angripet, och medicin behandlas lokalt i öronen.

Behandling

Provtagning hos veterinären och hudskraps analyser påvisar spår av rävskabb hos utekatten. Under behandlingen skall katten inte gå ut för att riskera smitta sina kattkompisar i närområdet.

Medicinsk behandling och med tinktur på pälsen och huden gör behandlingen långvarig hos katten, eftersom larver och vuxna parasiter skall tas död på. Ca 3 veckor brukar behandlingen ta för rävskabb hos hund och katt.

Fästingmedel kan i viss mån förebygga angrepp av rävskabb hos katter som strövar fritt utanför deras ägares hus.

Förebygg

Det är mera förekommande hos katter som får gå ute i närområdet där du bor men ingen generell statistik har hittats just för katter. Relativt vanlig förekomst hos tamhunden. Hela beståndet av katter bör behandlas om en hund fått det i hushållet.

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet