Senaste nyheter
Hem / Ridgrenar / Distansritt

Distansritt

Distansritt är en spännande och utmanande gren som kräver uthållighet från utövaren. Distansritt kräver  samspel, naturlighet och horsemanship.  Distansritt utförs i grupp och är en naturlig sport, eftersom hästen under årtusenden utvecklats för att färdas långa sträckor i skiftande terräng. God förmåga att läsa av och svara på hästens signaler är nyckeln till ett gott resultat. För den som vill prova Distansritt finns prova på-ritter om 20 cm, samt Clear round-ritter om 40-50 km. På dessa turer är tempot lägre och maxtiden längre.

Josefin Blom Distansritt

Tävlingar
I tävlingar kan man välja sträckor från lokal nivå på 50 kilometer upp till 160 km på elitnivå, under samma dag. Alla hästtyper och storlekar får vara med och tävla Ponnyer. unghästar och vuxna tävlar i samma lopp.

Besiktning, bedömning och regler
En tävlingsveterinär besiktigar hästen före, under och efter ritten. Andning, puls och kondition kontrolleras noga både före, under och efter loppet med hjälp av ett så kallat VetGate-bälte. Det är viktigt att hästen är vältränad för att få tävla. Hästen ska ha fyllt fem år för att få delta i prova på och clear round, och sex år om de ska tävla. Hästen ska ha tävlingslicens på sträckor 50 km eller längre, och från och med clear round ska varje häst ha en så kallad tävlingsbok från SvRF. Ryttaren måste ha grönt kort och ryttarlicens för att få tävla, och vägen mot högre klasser regleras med en kvalificeringsstege.

Förutom att komma först i mål bedöms uthållighet, styrka och djurskydd hela vägen, från starten till målet. Det är alltså inte den som är först i mål som självklart vinner.
Assistansen är viktig
Hästskötaren ska vara med under hela ritten för att kontrollera utrustningen och assistera ekipaget med vatten och annat de behöver.

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet