Senaste nyheter
Hem / Ridgrenar / Gymkhana

Gymkhana

Gymkhana är en spännande och fartfylld sport där man använder ponnyer och tävlar i lag. Det är en aktivitet som ponnyerna ofta tycker är väldigt rolig. Sporten går att utöva på flera ridskolor.

Gymkhana kommer ursprungligen från England och skapades av Sir Mike Ansell när Prins Philip gav honom uppdraget att starta en gren för barn och ungdomar som inte hade råd med en dyr ponny. Först år 1986 kom grenen till Sverige. På engelska kallas det Mounted Games men på svenska kallar vi det gymkhana.

Så går det till

Man kan tävla i lag, par och individuellt. När man tävlar i lag så består lagen av minst fyra ryttare och ponnyer och som mest fem ryttare och ponnyer. Par består av två ryttare och två ponnyer. När man Individuellt är man en ryttare och en ponny.

Ballong

Tävlingen är en slags stafett på ponny. Det finns olika slags grenar ett exempel är att ryttaren ska rida till mitten av banan och smälla en ballong med en ballongpinne. Därefter rider ryttaren tillbaka och lämnar över ballongpinnen till ryttare två och så fortsätter det tills hela laget smält en ballong.

Däcket

En annan gren är däcket där ett däck placeras i mitten av banan. Två ryttare rider samtidigt mot däcket. Den första ryttaren hoppar av och går igenom däcket samtidigt som den andra ryttaren leder hästen. Därefter hoppar första ryttaren upp på ponnyn och båda ryttarna rider tillbaka.

Sandflaskor

I grenen sandflaskor placeras två tunnor en på mitten av banan och en längst upp på banan. På den tunnan som står längst upp på banan står en sandfylld flaska. Första ryttaren placerar sin flaska på tunnan som står på mitten av banan och rider sedan bort och hämtar flaskan som står på den andra tunnan. Sen är det nästa ryttares tur.

Utrustning:

Ryttaren ska använda ridbyxor och skor med klack samt godkänd ridhjälm. Se till att du inte har någonting på dig som kan fastna eller göra så att du skadar dig, som t.ex. vissa smycken. Foto: Cornelia Andersson www.corneliasdagbok.bloggplatsen.se

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet