Senaste nyheter
Hem / Häst / Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts som skattefri friskvård. Men nu i veckan fastslogs det i Högsta förvaltningsdomstolen att även dessa ska omfattas av friskvårdsbidraget.’

Hur fungerar det?
Den anställde får ett kvitto på sin ridlektion som fungerar som underlag, som företaget sedan ersätter. Det spelar ingen roll vilken ridskola man väljer. Alla ridskolor ska kunna nyttjas till att ta lektion i friskvårdssyfte. Det är upp till själva arbetsgivaren att bestämma vilket belopp man vill ge som friskvård till den anställde, men upp till 5000 kronor är de skattefritt för arbetsgivaren. Sen kan de välja att ersätta mer eller mindre. Ett företag är inte skyldiga att erbjuda friskvård, men många gör det för att de anser att det ger friskare anställda och skapar trivsel. Att umgås med djur får kroppen att reagera positivt både fysiskt och psykiskt.

Arbetsgivaren godkänner typen av friskvård
Friskvård kan ske både på arbetstid och privattid och det i första hand arbetsgivaren som bedömer vad de vill erbjuda för typ. Det är den enskilde arbetsgivaren och arbetstagaren som kommer överens om hur och när. Det är däremot inte självklart att man kan få friskvård för all typ av umgänge och vistelse med hästar. Där är reglerna lite olika. Att få ersättning för att vara medryttare på en häst är däremot svårare att få igenom. Skatteverkets uppfattning är att den som betalar för att vara medryttare hyr häst. Hyra av utrustning omfattas inte av friskvårdsbidraget. T.ex kläder och skyddsutrustning. 

”– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket i ett pressmeddelande”

Foto: Pixabay

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

5 julmarknader i Sverige med hästinslag

Nu finns det många olika julmarknader att välja och vraka mellan. Tycker du om att …

Hoppa till verktygsfältet