Senaste nyheter
Hem / Hund / Rikstens Hundsportscenter tillämpar mjuka inlärningsmetoder

Rikstens Hundsportscenter tillämpar mjuka inlärningsmetoder

Agneta Siwertz startade Rikstens Hundsportscenter 1995 och driver det tillsammans med Sussi Brottman. Rosendahl. På Rikstens Hundsportcenter bedriver man kursverksamhet och föreläsningar. Det finns ett café och en butik med djurfoder och tillbehör.Teoridelen på kursverksamheten bedrivs i Rikstens Hundsportcenters lokaler och de praktiska övningarna utomhus i närområdet ellerRikstens hundsportscenter i ett tält på 400 kvm.

Rikstens Hundsportscenter

Hundintresset väcktes tidigt hos Agneta. Jag måste varit fem år, tror jag. Då jag började gå ut med min nallebjörn i koppel. Vi var flera kompisar som gick ut tillsammans och rastade våra ”låtsashundar”. Nej, jag fick inte ha någon hund för mina föräldrar. De tyckte inte om djur. Först i vuxen ålder skaffade jag mig min första hund – en Flat coated retriever.

Sen har schäfrar följt Agnetas vuxna liv. Nu finns 6-åriga Aragon vid hennes sida hela tiden även när hon arbetar.  Agneta utbildade sig till hundinstruktör på Brukshundsklubben och har över 20 års erfarenhet som hundinstruktör. Andra utbildningar som hon gått är valphandledare SBK, tävlingsledare SBK och instruktör för väktarhundar RPS. Hon har även gått flera kurser i hundens beteende och inlärning.

Teoridelen på kursverksamheten bedrivs i Rikstens Hundsportscenters lokaler och de praktiska övningarna utomhus i närområdet eller i ett tält på 400 kvm.

Kurser hålls året om. Agneta och Sussie arbetar som hundinstruktörer och delar på kursverksamheten. – Ibland turas vi om att vara kursdeltagare, för att uppleva kursen från deltagarnas sida. Sussie kan hålla i en kurs och jag och min hund är med och tränar tillsammans med de andra kursdeltagarna, berättar Agneta. De turas även om att arbeta i caféet och butiken.

Rikstens hundsportcenter

Kursverksamheten omfattar Valpkurs, Vardagslydnad I – Vardagslydnad II – Vardagslydnad III – Agility nybörjarkurs –  Agility fortsättningskurs – Agility tävlingsinriktad – Momentinlärning lydnadsklass I – Tävlingslydnad I – Rallylydnad grundkurs – Rallylydnad fortsättning – Klickerkurs – Specialsök, Spårkurs, bruksspår eller viltspår – Privatkonsultation – Specialdressyr  – Problemlösning – Etologikurs(lärare: Ingrid Tapper), Hundkurs tillsammans med kompisgänget.

 Spännande föreläsningar

Vi har ambitionen att få hit spännande och engagerade föreläsare. Innan föredraget minglar vi och äter lite gott och efteråt brukar vi dricka kaffe och diskutera kvällens ämne. Det brukar vara väldigt uppskattat, berättar Agneta. Somliga föreläsare har blivit så populära att vi fått begära dom i repris. Några föreläsare som varit på Rikstens Hundsportscenter är:

Irene Westerholm – Kamphundar

Ingrid Lingmark – Hundmöten

Blå Stjärnan – Akut hundvård

Kenth Svartberg – Hundens intelligens

Karin Augustsson – Friskvård

Polisens Hundenhet – Polishundens vardag

Kriminalvården – Narkotikahund

Andres Hallgren – Relation hund/människa

Ingrid Tapper – Hundens aggressioner

Bo Edoff – Foder och näringslära

  ”Kasta inte hunden i backen”

Agneta och Sussi arbetar efter metoden den mjuka inlärningstekniken. Med att tillämpa mjuka inlärningsmetoder menas att man belönar de beteenden man vill ha och ignorera de felaktiga beteendena. Denna metod går att använda även för att få bort ett felbeteende.

Rikstens hundsportcenter

Men det är du som hundägare som bestämmer i ditt hem, menar Agneta. Om din hund tar mat från köksbordet ska detta beteende inte ignoreras, utan måste markeras med ett bestämt nej!

Vid inlärning som t.ex. sitt och ligg ska inte nej eller bestraffning användas när hunden gör fel, förklarar Agneta. Det gör själva inlärningsprocessen enklare och hunden upplever inte inlärningen som negativ.

Ledord som alfahanne och dominans ersätts med ett  nytt tankesätt och tillämpad pedagogik. Att uppfostra och mästra sin hund genom fysisk bestraffning leder bara till att hunden får dåligt självförtroende eller att hunden blir aggressiv eftersom den lärt sig det under uppväxten. Hunden kan också sluta att lita på sin ägare. Idag vet man att om tiken är aggressiv i sin uppfostran av valparna, är det stor risk att hennes valpar kan blir aggressiva som vuxna. När vi får hem valpen är det vi som formar den till vad den blir som vuxen, poängterar Agneta.

Att kasta sin hund i backen leder inte till bättre lydnad. – Det har jag sett med egna ögon, intygar Agneta. Att skapa en rangordning genom att trycka ner sin hund, anser jag är fel. Hunden ser oss som människa inte som en annan hund i flocken och en rangordning mellan hund och människa finns inte. Om man har flera hundar kan de skapa en rangordning mellan varandra. Hunden skapar inte konflikter för att klättra i ”rangordning” mellan ägare och hund. Visst finns det dominanta hundar som testar gränser. Där får man vara noga med tydliga regler.

Varför skulle hunden vilja vara ledare över sin ägare, det finns inga fördelar för hunden. Hunden vill vara med oss, därför att vi kan ge den mat, husrum och trygghet.

 

Fortfarande när jag har valpkurs är det elever som fått rådet att ”kasta hunden i backen” om den inte lyder eller om valpen försöker klättra i rangordning. Alltså valpen ska ta över ledarskapet från sin ägare. Vilket är helt galet, menar Agneta.

 

Våra kurser bygger på att förstå sin hund, samarbete och hur man ska agera som hundägare.

Maria Fabach

info@vimeddjur.se

 

 

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet