Senaste nyheter
Hem / Katt / Ringorm- fläckvis håravfall hos katter

Ringorm- fläckvis håravfall hos katter

En vanlig orsak till fläckvis håravfall hos katter är ringorm, en mycket smittsam svampinfektion, som i första hand drabbar kattungar och långhåriga katter.

Ringorm orsakas av svamp som växer utanpå huden, men även i hårstrån, där den avger giftiga ämnen ner i huden. Det leder till inflammationer, klåda och att hårstrån fallet av. Hårlösa områden bildas. Om katten kliar sig förvärras symtomen. I övrigt är katten opåverkad när det gäller hälsa och aptit.

 

ringorm hos katt

Symtom                                                                                                                                                                                                                                                                                                Symtomen är tydligast hos kattungar och katter med nedsatt immunförsvar.
Friska vuxna katter kan visa få symtom eller inga alls, vilket kan utgöra dessa till en stor smittbärare. Att testa en katt om den har ringorm kostar ca 500 kronor hos veternär.

Smitta
Ringorm är en smittsam sjukdom och smittar även över till människor. Det smittar inte bara genom direktkontakt utan även genom textiler, hårborstar, kammar eller om en katt har suttit i samma transportbur.
Var speciellt försiktig med äldre och barn.
Vissa med dåligt immunförsvar kan få svåra hud problem.
Misstänker du att du smittats kontakta din läkare
Katter kan återsmittas genom miljön. Använd gärna engångsartiklar, såsom matskålar, vattenskålar och kattlåda.

Diagnos
Diagnos ställs genom provtagning av veterinär.
Har du en katt utan symtom kan du ta en tandborste ur obruten förpackning, borsta sedan katten, extra noggrant vid frambenen och huvudet. Lägg tandborsten i ett förslutet kuvert och skicka till din veterinär
Veterinären undersöker sedan provet i ett mörkt rum med Uv-ljus.

Behandling
Ringorm behandlas i första hand med schampo eller kräm. Ett vanligt schampoo som används mot ringorm är fungoral-schampoo. Massera in schampoot och låt det verka två minuter, innan schampoot sköjs ur ordentligt. Behandlingen bör utföras två gånger den första veckan. De fyra veckorna som följer bör katten schamponeras en gång per vecka. I svårare fall sätts tabletter in. Behandlingen är långvarig. Man tror att ringorm kan gå i dvala och bli kronisk, eftersom det ofta händer att den bryter ut igen.Rengör alla ytor i hemmet och tvätta alla textiler. Det som inte går att tvätta bör kastas. Kontakta anticimex eller liknande bolag, beroende vem ditt försäkringsbolag har avtal med för sanering. Katten bör efter avslutad behandling ta ett prov för att se att ringormen verkligen är borta.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet