Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Kanin / Rinnande ögon hos kanin

Rinnande ögon hos kanin

Rinnande ögon är en ganska vanlig åkomma hos kanin. De har bara en tårkanal och täpps den igen kan de få svårt att öppna ögat.

rabbit-1312567_960_720pixabay

Symtom
Om kaninens öga rinner kan det se lite avskavt ut runt ögat. Har kaninen haft problem med rinnande ögon under en längre period kan pälsen runt ögat lossna och det ser rött och irriterat ut i huden runt omkring. Om vätskan är klar och vattnig kan det bero på att kaninen sitter i drag. Då kan det hjälpa att flytta kaninen till en dragfri plats. Om ögat är rött och det varar kan det vara tecken på en bakteriell infektion. Om vätskan som rinner är klar brukar det vara tecken på att det är virus. Rinnande ögon kan också vara symtom på en böld eller tumör som ligger bakom och trycker på.

Diagnos
Veterinären kan klargöra om det rör sig om en bakteriell eller virusinfektion genom att ta en bakterieodling. Veterinären kan också lysa med en lampa för att se om det finns något i sår i ögat eller om det fastnat skräp som orsakat problemen. Om ögonlinsen har grumlats kan man titta in i ögat med ett ophtalmoskop för att ställa diagnos. Om veterinären misstänker en böld eller tumör bakom ögat brukar de vilja röntga kaninens huvud, vilket sker när kaninen sövs ner.

Behandling
Börja med att se till att kaninen står utan drag. Om det rinner klar vätska från kaninens öga kan man prova att badda ett par dagar med koksaltlösning. Man kan också ta en liten medicinspruta som man drar om steriliserat vatten i. Se till att du har rena händer när du försiktigt håller isär kaninens öga och sköljer med det steriliserade vattnet. Hjälper det inte inom ett par dagar kan du köpa Noviform ögonsalva receptfritt på apoteket. Sätt en liten droppe salva på insidan av ena ögonlocket, försök sedan hålla kaninens öga slutet och massera lätt. Upprepa detta två gånger dagligen i sju dagar.
Om kaninen inte blir bättre så uppsök veterinär. Om ögat är rött och det ser ut att vara var som rinner bör du inte börja med någon självbehandling utan vända dig till veterinär direkt för konsultation.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

  • Artikeln är faktagranskad av Veterinär Velina Siderova
Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Rapporterade biverkningar av djurläkemedel

Under 2014 fick läkemedelsverket in 486 rapporterade biverkningar av djurläkemedel. Ungefär hälften av rapporterna handlar …

Hoppa till verktygsfältet