Senaste nyheter
Hem / Hund / Så får du din hund att lukta gott

Så får du din hund att lukta gott

De flesta har nog hört frasen – det luktar hund! Det kan finnas olika orsaker till att hunden luktar illa från munnen eller pälsen, men det finns en hel del du kan göra för att din hund ska lukta gott.

Om hunden är smutsig

En hund kommer alltid att lukta hund, men det är skillnad på att lukta hund och lukta som en blöt lovikavante. Om en hund luktar illa från pälsen kan det bero på olika saker, t.e.x svampinfektion eller att hunden inte tål kolhydrater så bra. Vissa individer luktar mer än andra.

En hund bör badas när den är smutsig. Om man badar hunden för ofta så kan den få mjäll som sen kan utvecklas i klåda. Det är viktigt att använda ett  bra schampo som inte torkar ut huden.

4 orsaker till dålig andedräkt

  • Hunden har ätit illaluktande föremål eller rutten mat
  • Tandskada, inflammerat tandkött, tandsten eller dåliga tänder
  • Gamla matrester ligger kvar i munnen
  • Dålig i magen

Det är viktigt att sköta om hundens hygien – även i munnen. Man bör borsta hundens tänder varje dag. På så sätt hjälper man till att hålla undan gamla matrester och tandsten. En hund som äter ett foder med för mycket stärkelse kan få dålig mage som i sin tur leder till dålig andedräkt.

Att hunden luktar illa i munnen behöver inte betyda att den har en sjukdom. Men om lukten är stark och håller i sig kan det vara bra att rådfråga en veterinär.

Om hundens öron luktar illa

Om hunden luktar illa från öronen kan det vara tecken på en inflammation. Om hunden har en jästsvampinfektion i öronen blir vaxet ofta lite brunfärgat men om det är bakterier som orsakar inflammationen brukar vaxet vara gult.

För att inte bakterier ska få fäste i hundens öron bör de torkas ur regelbundet.Det kan vara en bra riktlinje att kontrollera öronen en gång i veckan. På vissa hundraser växer håret ända ner i hörselgången och håret kan då behöva klippas eller ryckas med en speciell tång. De hundraser med hängande öron kan vara extra utsatta eftersom det är tätt och ”stängt” där.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet