Senaste nyheter
Hem / Hund / Så färdas din hund och katt säkert i bilen

Så färdas din hund och katt säkert i bilen

Nu stundar den tid på året när vi åker ut mycket i bilen. Utflykter, till stranden, landstället, släkt och vänner. Då tar vi tar vi gärna med oss våra fyrbenta vänner. Men oavsett om man åker en längre eller kortare sträcka finns det en del att tänka på när det gäller djurens säkerhet.

Att ta på sig säkerhetsbälte är något som är självklart för de allra flesta, men även djuren också måste färdas säkert i bilen. Katter och större hundar förvaras oftast i burar, medan det är vanligare att mindre hundar sitter i knäet, ligger på en handduk i baksätet eller sitter på golvet fram i bilen. Detta kan vara mycket farligt! Hund i bil Sedan 2010 är det lag på att djur inte får vara lösa i bilen. Det finns speciella säkerhetsselar som man kopplar till  bilbältet för hundar och det finns hundselar som man fäster direkt i bälteshållaren. Ett sele går att prova ut i en djuraffär så att det sitter bra. Beställer du via internet brukar det finnas tabeller där du kan se hur du ska mäta din hund. Väljer du att använda bur till din hund eller katt, tänk på att buren bör vara fast för att inte glida eller tippa. Om olyckan är framme är det inte bara en fara för att djuren ska skadas av smällen. När djuret kommer farandes mot dig kan det bli rejält tungt och förare och passagerare kan skadas allvarligt. Tänk hundens vikt ggr 40 när den kommer farande i hög fart:

VIKT VID 50KM/TIM VID 80 KM/TIM
2 kg 80 kg 150 kg
6 kg 240 kg 768 kg
15 kg 600 kg 1920 kg
30 kg 1200 kg 3840 kg
65 kg 2600 kg 8320 kg

Sedan 2010 är det lag på att man inte får ha djur lösa i bilar. Burens storlek – riktlinjer: Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10* Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat. Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning. Använd sunt förnuft! Självklart ska man se till att djuret inte exponeras för direkt solljus, att man har ordentlig luftkonditionering i bilen samt att den regelbundet får vatten och rastning. Följer du dessa råd så färdas din hund och katt säkert i bilen!

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Läs även: Djur i bil kan leda till värmeslag

Källor: Jordbruksverket
Pernilla Melander, Agria
NTF

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet