Senaste nyheter
Hem / Katt / Salmonella ökar hos katter

Salmonella ökar hos katter

Magbakterien salmonella ökar hos katter igen, denna gång kraftigt. Hittills i år har man hittat lika många fall som under hela förra året. Men det kan vara långt fler än alla de fall som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) får in. Mörkertalet är stort, tror de.

 

 

 

Trots att vi bara hunnit till februari månad, har man i år redan fått hela 72 positiva salmonellaprover på katter. Motsvarande siffra var under hela förra året 83 stycken. Men det finns ett mörkertal. Hos smittade människor uppskattas att 8-10 fall inte rapporteras till SVA, och för djur är det sannolikt ännu fler.

Hur vet man om katten har salmonella?

Vid salmonellasmitta kan katten gå symptomfri ganska länge. När det bryter ut får katten diarré, kräkningar, feber, minskad eller avsaknad matlust och försämrat allmäntillstånd. Preparat som används för allmänna magproblem kan hjälpa, men vid minsta misstanke om att det kan vara salmonella ska ett prov tas.

Smitta
Man tror att småfåglarna som utekatter kommer i kontakt med är en stor smittokälla.  En hel del småfåglar som är svaga dör under vintern och smittade döda småfåglar utgör en smittokälla. Både levande smittade småfåglar som katterna tar och deras avföring utgör en smittrisk för andra djur och människor.

Behandling
Diagnosen ställs genom att ta bakterieodlingsprov från avföringen
Katter kan gå symtomfria och inte insjukna under en längre tid och blir då automatiskt ”omedvetna” smittbärare.
Katter tillfrisknar som regel på eget hand från en salmonellainfektion eftersom deras immunförsvar kan få bort infektionen ur kroppen.
Det finns många olika sjukdomstillstånd hos olika individer.
Man behandlar den sjuka katten beroende på vilka symptom djuret visar som till exempel med dropp, aptitstimulerande mediciner, smärtstillande med mera.  Antibiotikabehandling av katter som är infekterade med salmonella ska undvikas eftersom salmonellabakterien kan utveckla resistens av antibiotikabehandlingen.

Tills katten är frisk bör försiktighetsåtgårder vidtas så att den inte för smittan vidare.

Förebygg så att inte smittan sprids vidare

  • Kattlådan innebär en smittorisk, så var noga med hygienen när du gör rent kattlådan.
  • Försök att katten inte kommer i indirekt eller direkt kontakt med livsmedel. T.ex. genom att katten hoppar upp på diskbänken eller matbordet.
  • Rengör katten skålar med en separat diskborste som du kan förvara i en plastpåse.
*Artikeln är skriven tillsammans med veterinär Velina Siderova

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet