Senaste nyheter
Hem / Vilda djur / Selfies med vilda djur

Selfies med vilda djur

Nu på våren har de flesta vilda djur i våra svenska skogar sina ungar. Likt människans barn är många av dem nyfikna och helt orädda. Det gör att det kan bli väldigt lockande att ta en selfie med t.e.x ett rådjurskid.
Kid och rådjurshona

Shannon Wild är 36 år och fotograf. Hon är en av dem som riskerar sitt liv för att komma de vilda djuren så nära som möjligt. Och hon är inte ensam, det har blivit väldigt populärt att ta foton på sig själv tillsammans med vilda djur.
Det är också en populär turistattraktion i  ett flertal länder att t.e.x våga stå på en krokodil eller fota sig tillsammans med en tiger.
Den brittisk baserade organisationen Care for the wild arbetar för att skydda vilda arter och för att förhindra lidande bland enskilda djur.
Till brittiska Guardian säger en talesman för organisationen att ”människor vill ta liknande bilder som de sett på nätet, något som leder till att fler djur får lida”.

Populärt även i Sverige

Att fotografera sig med vilda djur har blivit en modefluga även i Sverige. Lyckas man få till en bild på sig själv läggs den upp på våra sociala medier och sprids snabbt. Ännu snabbare sprids bilden om det finns en djurunge med på fotot. Det gör att allt fler vill få till ”den perfekta bilden”.
Moa Richter Hagert arbetar som kommunikatör på Djurens Rätt. Hon menar att störa djuren i deras naturliga miljö är respektlöst. De kan bli väldigt stressade av att man kommer för nära. Hittar man en djurunge ute i naturen, finns oftast mamman i närheten.
Att djurmamman skulle känna att det luktar människa och därför överge sin unge är en myt, säger Moa. Om barnen kommer med en djurunge kan man be dem visa var de hittat den och sätta tillbaka den, så kommer mamman att ta sig an den igen.

 

Omdiskuterat ämne

Att fota sig själv tillsammans med vilda djur är ett omdiskuterat ämne även på Facebook. Meningarna verkar delade och okunskapen verkar stor. ” På vilket sätt lider djuret om man tar en snabb bild och sedan släpper det fri? Förklara för mig för jag förstår verkligen inte” Så lyder en av kommentarerna på Facebook.
En annan kommentar lyder så här. ”Fota gärna våra vilda djur, men på avstånd, de är vackrast i sin naturliga miljö.”

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Foto: Viktor Gidlöf

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

harunge

Harunge tog sig in i hundrastgård

En liten harunge lyckades idag ta sig in i en hundrastgård i Tullinge, söder om …

Hoppa till verktygsfältet