Senaste nyheter
Hem / bokrecension / Sigge Svamphund som författare

Sigge Svamphund som författare

Mitt liv som svamphund är en bok om svamphunden Sigge.  Som författare står Sigge Svamphund själv och som medförfattare matte Helena Andersson. Boken bygger på Sigges bloggande i fem år, där Sigge berättar om sitt liv.

Boken börjar: Jag föddes 2 mars 2006 och kom inte till denna värld med en silversked i tassen precis. Sigge berättar att vid 4 veckors ålder stoppades han ner i en korg, tillsammans med sina syskon, för att säljas på den lilla stadens torg för 50kr styck. Valpkullen var undernärd och led av valpsjuka. Mattes pengar hade gått till missbruk och inte till mat och veterinärbesök för kullen. En familj som passerade, bestämde sig för att försöka rädda kullen. Valparna togs till en veterinär, men bara två överlevde – varav en var Sigge.

Sigge fick p.g.a. olika omständigheter byta hem två gånger, innan hans nuvarande matte hittade en annons på internet och Sigge fick flytta till Malmköping i hjärtat av Södermanland.

Boken skildrar sedan Sigges liv från hans tankar och ur hans perspektiv. Matte och Sigge strövar varje dag i skogen och hon lär honom nosa upp och hitta kantareller! Matte började med att gömma godis i skogen – köttbullar och korv är Sigges favoritgodis! Sedan kopplas lukten av godis ihop med en kantarell, som är placerad på samma plats som godiset. Vi får följa Sigges liv i vardagen – möten med människor ,”söta tikar”, öga mot öga med ett vildsvin i skogen. När han försöker jaga bort en räv från verandan – som snott en leksak från honom.

Idag är Sigge en erfaren och mycket duktig svamphund. Han kan nosa upp mellan 25 – 30 olika sorter svampar. De giftiga väljer han bort. Svampar som har en fast konsistens (Carl Johan t.ex.) plockar han försiktigt och lämnar dem i svampkorgen. Helena Andersson är volontär och har ansvar för underhållet av en bit av Sörmlandsleden.  Sigge är utnämnd etappledare för fyrfota djur på sträcka 22 ock 22 :2 – uppdraget är att ta bort pinnar och provsimma sjöar. I boken berättas att Sigge i höst skall få lära sig hitta tryffel! Året som svamphund går från våren, att hitta de tidiga murklorna till att hitta de sista trattkantarellerna, under den nyss fallna snön.

 

Boken går att köpa genom Helena Andersson eller i bokhandeln.

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet