Senaste nyheter
Hem / Hund / Sjukgymnastik inom djurvården

Sjukgymnastik inom djurvården

När den medicinska behandlingen inte räcker till, kan sjukgymnastik vara ett komplement och ett alternativ för en hund som råkat ut för en skada. Innan en sjukgymnast påbörjar en behandling krävs det att hunden är undersökt av en veterinär. För att försäkringen ska täcka utgifter hos sjukgymnasten krävs det en remiss från en veterinär.

Sjukgymnastik för hundar

 

Hunden Linny är av rasen australian shepherd. I vanliga fall tränar och tävlar hon lydnad med matte Anne-Lie. För ca två månader sen, var de ute på en av sina dagliga promenader – vi gick ut ur ett skogsområde och ut på en äng, plötsligt kunde Linny inte gå alls. Hältan blev inte bättre och Linny och matte fick åka in till Blå Stjärnans Djursjukhus.  Där ordinerades Linny två veckors vila och medicin. Hon fick varken tävla, träna eller gå längre promenader. Efter medicineringen gav hältan med sig, men efter två veckor kom den tillbaka, trots att Linny fortfarande vilade från fysisk aktivitet.  Linny och matte åkte då in till deras veterinärklinik, där de i vanliga fall går.  Linny hade fortfarande ont i sin rygg och var halt i vänster bakben. Veterinären misstänkte först en korsbandsskada, men den teorin uteslöts senare.

Fritt följ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samråd med veterinären kontaktade matte en sjukgymnast för hundar. Hos sjukgymnasten fick Anne-Lie ett program för hur hon skulle massera Linny – för en hund som Linny som är van vid att vara aktiv gäller det att använda fantasin, för att hon ska få utlopp för sin energi. Första tiden låg hon mest och sov p.g.a. smärtor, berättar Anne-Lie. Men nu har vi så smått börjat träna stegflyttningar och gå fot. Hunden ska förflytta sig tillsammans med föraren 2 steg fram, bakåt och i sidled höger och vänster. Stegflyttningar är en del i momentet Fritt Följ i lydnadsklass 3 och elit.

Eftersom det är en övning, där hon får träna på hur hon använder kroppen så är det en bra övning att göra, samt att Linny får lite mental träning. Idag får Linny både gå en liten längre promenad på ca 35 minuter och en kortare promenad varje dag. Tanken är att vi ska komma upp i 45 minuters promenad per dag innan nästa återbesök sker i augusti.

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet