Senaste nyheter
Hem / Häst / Ska du bli fodervärd till en häst? Här kommer lite tips att ta med i avtalet

Ska du bli fodervärd till en häst? Här kommer lite tips att ta med i avtalet

Vill du ha en egen häst med allt det som det innebär, men kanske inte har ekonomisk möjlighet just nu? fodervärd då kan vara ett alternativ?

Ska du bli fodervärd till en häst – här kommer lite tips att med i avtalet
Hästen på bilden har inget med artikeln att göra

Om man funderar på att bli fodervärd till en häst är det en hel del saker man bör tänka på. Fodervärdsavtal kan se väldigt olika ut och det viktiga är att båda parter är överens om det som står i avtalet och ju mer information och riktlinjer man får med desto bättre. Det kan undvika onödiga tvister längre fram. Att lämna ut sin häst på foder kan vara ett steg i riktningen att man vill sälja hästen på sikt om man hittar en bra köpare. Ur hästägarens perspektiv så kan då ett fodervärdsavtal vara bra då denne kan sätta fodervärden ”lite på prov”.

Se till att hästen är frisk
Innan avtalet skrivs är det viktigt för både fodervärd och hästägare att hästen genomgår en veterinärbesiktning där eventuella skador dokumenteras. Om hästen inte redan är försäkrad kan det vara bra att göra det nu. Det är en vanlig överenskommelse att du som är fodervärd står för självrisken och ägaren står för resten. Vem som ska betala veterinärbesiktningen får båda parter komma överens om. När fodervärdsavtalet sedan har löpt ut och hästen ska lämnas tillbaka är det bra att göra ytterligare en veterinärbesiktning för att fastställa att hästen är i samma skick som när den första veterinärbesiktningen gjordes. Det är också bra att ta med vem som ska stå för transporten. Både till fodervärden och från fodervärden tillbaka till ägaren.

Vad hästen ska användas till
Fundera kring vad du har tänkt att använda hästen till. Dressyr, hoppning, ridhäst,körning, enkel fritidsridning m.m. Vad maxvikt och längd får vara på en ryttare. Om hästen är viktbärande. Har hästägaren restriktioner på vad hästen får användas till ska det stå med i kontraktet. Hästägaren kanske inte vill att hästen ska hoppa av någon orsak t.ex.

Om ägaren bestämmer sig för att sälja hästen
En sak som är bra att ta med i ett fodervärdsavtal är om du som fodervärd har förköpsrätt på hästen om hästägaren skulle bestämma sig för att sälja hästen. Skriv gärna med vilket pris du har rätt att köpa hästen för. Om hästen skulle stiga i värde t.e.x om du som fodervärd har utbildat eller tävlat med hästen så bör det också stå med vad som gäller.

Var hästen ska stå
Det är inte självklart att du som fodervärd har rätt att stalla upp hästen var du vill. Hästägaren kanske vill att hästen ska stå kvar på samma stall den står på eller så kanske kravet är att den ska få gå på lösdrift. Skriv även med regler om vad som gäller sommartid. Ska hästen gå på sommarbete och i så fall under vilken period. Om hästen ska på sommarbete är det då okej att rida under tiden?

Vem får hantera hästen
När du som nybliven fodervärd inser de faktiska kostnaderna med att stå för allt som rör hästen kanske du börja fundera på att skaffa en medryttare. Dels för att få hjälp med kostnaderna men också för att få avlastning och kanske få en ”hästfri” dag i veckan. Ställ frågan till hästägaren redan innan för att få veta hur den ställer sig till detta. Skriv även med det i kontraktet.

Fodervärdsavtal går att köpa i hästbutiker. Det kan vara klokt att låta någon hästkunnig som du känner granska avtalet innan du skriver på.

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

5 julmarknader i Sverige med hästinslag

Nu finns det många olika julmarknader att välja och vraka mellan. Tycker du om att …

Hoppa till verktygsfältet